點解挪威可以咁屈機, 500萬人口拎16金排第一

257 回覆
351 Like 35 Dislike
同埋地鐵月台短跑
追巴士追逐賽
想睇強國花式跳冰
澳洲同紐西蘭都有雪
丹麥你當佢係凍少少既德國就ok
文化上其實已經似西歐多過北歐
荷蘭滑雪邊忽勁?滑冰喎
好多運動本動連比賽都係冇奬金
係食sponsor
條港仔凍撚到賓洲縮啦,点拎起枝劍篤
講到尾都係社會文化同歷史成績使然
上面d人話咩挪威365日都滑雪其實有無去過北歐

加拿大你俾100塊冬奧牌佢 d人都唔會太care
最重要係ice hockey果兩塊
而ice hockey又好無奈就係你幾叻都只係計一塊金牌
芬蘭既情況都差唔多

尤其是北歐小國
我地以為人地人少 拎到幾多塊牌實好威啦
其實正正相反 因為人少 同埋玩得呢d運動又top level既運動員其實都會聚集係某幾個城市(方便訓練、圈子等等)同游水果d唔同(游水既話 個個城市甚至個個小社區都會有泳池啦)
拎到獎牌既人其實可能就係你平時行出行入見到既朋友
反而令佢地唔會覺得係d咩好神奇既事(當然係威水既 但唔係保特返牙買加果種

我係香港有個芬蘭朋友 好似40歲定唔知41歲
有次同佢9up講起佢芬蘭d生活
佢細細個就同f1賽車個kimi打交打到大
你講既係事實 但歐洲好多凍既國家都一樣係咁
其實用呢個解釋係解釋唔到點解挪威比瑞芬丹德甚至愛沙尼亞強
我估係因為雪上兩項比賽勁多組別
e.g. 5km, 15km, 20km咁樣 同一個人拎曬三個組別金牌
因為挪威三文魚堅好食
你當日本仔流架?
我淨係知花式滑冰果D有
Scandinavia嘅定義同平時講嘅北歐五國不嬲都唔係同一樣野黎喎
你係咪未聽過印度人開外掛
呢啲一定係印度佬屈晒機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞