點解挪威可以咁屈機, 500萬人口拎16金排第一

257 回覆
351 Like 35 Dislike
挪威上年東奧三鐵金牌
田徑400欄WR 1500ER
政策支持運動員先可以全面發展
仲要每日150
如果奧運有鬥翻工,鬥樓價高
香港夠多金牌啦
香港窮人更多
咁精英運動唔係比大部份人既
挪威仲北過瑞典好似好少娛樂
地形多山 滑雪項目有優勢
所以奧地利瑞士斯洛文尼亞意大利呢啲都好似唔錯
唔係咁多天然資源嘅話,依個國含撚都似
荷蘭表示屌你老母
溜冰同游水一樣係荷蘭國技,個個細路都要識
年年速度滑冰荷蘭都拎好多金
唔係好關事
挪威瑞典一左一右
scandinavia 即係北歐三國
從來都只有丹麥/挪威/瑞典

芬蘭直頭唔同祖宗,連芬蘭神話都同聽開嘅北歐神話唔同
你真係對連登仔有不合理嘅期望
見你講地理就純用地理分析

北歐都有分唔同地理挪威有山有雪有冰川,一年365日都有雪….,大西洋風暴一到山上就落大雪,首都奧斯陸又近冰川雪山..

瑞典因為有挪威頂左風暴,雪量少過挪威好多,仲要首都大城市唔近雪山唔岩part time運動員訓練,咁就更難出full time運動員

芬蘭係接近大陸性氣候降雪量冇得同全年有雪挪威比

冬奧一般都係講雪同冰
冰就有錢交電費就有場地練
雪就難得多,要有山、夠凍、夠水氣,仲要d山要近經濟區冇咩邊個國家可以咁屈機

美國最近雪山嘅都市區係鹽湖城,人口唔夠挪威…
加拿大係BC省溫哥華,遠離東岸核心都市區,溫哥溫人口太少
講少左,冬奧d雪地運動太凍其實又玩唔到
負10度樓下,一唔夠水氣/新雪,d雪就變到冰咁硬,平時練習跌都跌撚死你
挪威食正高緯度、大西洋暖流調節、斯堪地那維亞山脈、大西洋風暴水氣
我諗地理上都係得瑞士可以一較高下
恆河菲比斯
尸兄邊度人士
尋晚閉幕
旁白話挪威最近唯二拿唔到獎牌榜第一
要數返之前俄羅斯同加拿大主辦既兩次冬奧
當時兩次都係主辦國第一位

不禁令我懷疑
冬奧係唔係特別容易黑哨
瑞典都係勁,工業、商業同科學都名列世界前茅⋯⋯唔好講Nobel, 仲有世界知名藥廠阿斯利康、富豪、紳寶、宜家等等⋯⋯瑞典好似係唯一一個對武肺唔限國家!連口罩都由人民自己決定戴唔戴
丹、挪、瑞三個國家語言不同但又可以互相溝過到,芬蘭好似係唔同而且芬蘭曾經係中立受俄國影響大啲
挪威🇳🇴幾百萬人,仲文武皆全⋯⋯最近十幾年雄霸國際象棋冠軍,俄羅斯、歐洲、美國無人能敵!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞