2月14日Youtube成立16週年 創辦人之一陳士駿:我不後悔賣出

137 回覆
299 Like 6 Dislike
唔洗好好運用啦 淨係慢慢洗唔買asset都好難洗得曬
vimeo而家點
沒有現任MK男朋友每晚內射她,就不會有今天白裏透紅的女神給我J
呢個世界太多蠢人
google會為大家挑選最好嘅選擇
直情可以拎達爾文獎
當時PayPal其實就係主要招兩間campus嘅人

Stanford同埋U of Illinois Urbana
兩百人入面基本大家都識大家

同埋Sequoia Capital同個團隊好熟路
PayPal係Sequoia第一輪入嚟
YouTube又係第一輪就嚟
當然同埋PayPal創辦人 宜家做緊VC同埋政客嘅Ken Howery

Ken Howery就係好撚癲

喺Trump任期內被appointed as美國駐瑞典全權大使
佢喺德州嘅屋又俾Elon Musk當係酒店咁住

股價終於彈上10蚊位
一個正皮係咪你比自己
當年個交易應該有股權?
可以問instagram創辦人同一條問題
3個創辦人
平分都5億幾美金40億港紙
夠食幾世
應該仲有股東
咁樣係最醒目 問題只係攞唔攞得盡個高位
10年後應該會比rumble分左40-50%市佔
大部份人都搵唔到啦
咁又要咁講 冇賣個話依家值6千億美元
假如冇賣可能佢身家係363倍
咪問佢有冇後悔原來自己身家有機會再多3百幾倍

不過公道講 冇Google嘅資源YouTube未必有咁高市值
from Wikipedia:

On October 16, 2006, Chen and Hurley sold YouTube to Google, Inc. for $1.65 billion. Chen received 625,366 shares of Google and an additional 68,721 in a trust as part of the sale. As of September 2021, the Google shares are valued at almost $1.77 billion.
你知唔知班台灣記者次次都問呢條友同一個問題

頭幾次問正如你所講

賣咗十幾年仲問緊,唔講以為佢賤賣俾Google後變咗乞衣,要班記者年年噓寒問暖
06年16.5億
擺到黎22年起碼值33億
打入香港市場
其實唔賣YouTube可能已經進入歷史洪流
正如連登應該無幾多人記得MySpace
咁又慘咗啲
年年都問
緊係賣啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞