2月14日Youtube成立16週年 創辦人之一陳士駿:我不後悔賣出

137 回覆
299 Like 6 Dislike
但係google+點解都係無人用?
當年16.5億一炮過轟入google 股票,去到今日會賺幾多錢
明明係生個女出嚟 賣咗出去
16.5億美元
我覺得低汁個個係你,同覆你個兩個
中學畢業未?
唔賣咪變左比人抄
然後無人記得
已經唔記得咗係咩嚟
而家咪又係一樣
留意返人工幾廿年都冇乜升幅㗎咋
所以16.5億鎂其實16年前同16年後冇乜分別都係一樣正正經經基本上唔撚洗撈
YouTube當年唔賣只會係一直蝕錢蝕到收皮
host + stream 片好貴的
當年 Youtube 一年的 revenue ,而家 Youtube 17日已經賺到
07 08年google都出過自己既google video
16億美金梗係當資產嚟理財,點會當人工咁睇

人工你好大部份拎嚟做日常支出
而資產係用嚟投資,錢滾錢
買股票、買樓升值,可以滾多幾倍錢
創辦人之一,分完唔知有冇1億美金
賣就一定要賣, 最多都係話可以屌高果價, 賣俾google, MS, 定fakebook 既啫
但搏唔到隨時渣都無得凈
創業應該是你決定要動手解決某個問題,然後公司才慢慢壯大。當你成功解決一個問題,機會就會隨之而來。

眼見唔少投資先已經準備話賣盤比人, 點知一兩年執埋
阿信:我唔會賣paypayduck俾moby
當年放一兩億入google都再發撚多次達啦
做生意一定係攪大左就拍拍蘿柚走
兩億至四億美元
(HKD$15 - 30億)

大概一半現金 一半Google股票期權
如果唔賣啲股票 呢兩三年都上到成百億港紙
Google整出黎既野同其他大公司比都未必一定會贏,但對比起小公司整出黎既野,佢一定會好過你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞