仲有咩學校有開eng lit?

63 回覆
12 Like 0 Dislike
名校咪有囉,唔通你讀埋啲濕鳩屋村 band 5 野雞中學都有得俾你讀 eng lit 咩。其實香港啲 eng lit 讀唔讀都好閒,個書單多數係啲好淺嘅流行小說,轉晒做莎士比亞先學人叫 eng lit 啦
st.mark's correct,其他唔知
利申 st.marks英文得3 墊曬屍底
AL 讀過 eng lit 老餅路過搭兩句嘴
呢一科N年前已經好少人讀,考AL時好似全香港得一個試場考
嗰時我地好似唔係叫 eng lit, 好似正名做咩 literature in english, 指用英文寫嘅文學作品,唔止係英國嘅文學作品,不過大家叫開好難改口
我係CE冇讀 eng lit 但AL 被逼讀,冇底子再加英文唔係特別好,超級痛苦
真係會讀 Shakespeare 原文劇本 (有古字),睇到隻隻字查字典 dls
老實講,當年廿歲,英文再好,睇得明文本寫乜,都未必理解到主人公嘅心境同作品嘅意義,我講得出個作品係講日本二戰後社會狀況、普通人生活、心理陰影、家園離散,咪又係背書咁搬字過紙
對我黎講,呢科都係背書,不過唔係背 theory,係背文本內容同解釋咁,用考試嘅形式教你欣賞文學作品咁囉...
數學上到 grad school 咪又係寫文
依家都係叫 literature in english
上面見到有the great gatsby同to kill a mocking bird呢兩個american lit已經睇得出不限英國文學

確實人文學科尤其文學係要有返啲閱歷先睇得明
所以可能點解呢科都係女人多
除了語言能力高
女性都比較早熟

你另外讀咗咩科?history
最後好grade大學都係讀返其他科?
個陣讀shakespeare真係睇到個人on9….
AL被逼讀lit,絲打間學校都應該好撚chur
我間學校AL年代通常得2-3個人讀,真係驚炒車會收皮
以前學校有開 冇揀到 但大學又讀返英文系
好後悔以前冇揀
見以前讀eng lit d同學拎住一本書煲成年 貼滿晒label, 大學一本書先講兩個禮拜
仲有cliff notes Lord of the Flies
利申:2013年考 考得嘛嘛不過讀得好開心

課程難度黎講AL比DSE難好多 問題同文本嘅深度完全係兩個level黎
譬如話DSE唔會特別要求你理解嗰本書嘅歷史背景 亦都唔會要求你去理解同分析啲critics嘅意見
同埋AL嘅課程廣度比DSE寬好多 DSE唔洗你睇咁多書 而且啲文本都係比較現代嘅
AL係多書+一堆middle / early modern english (當年以為The Great Gatsby已經夠難 結果AL要讀Chaucer )
雖然係咁講 不過DSE個grade boundary比AL癲好多
Marymount 好似有兩班?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞