仲有咩學校有開eng lit?

63 回覆
12 Like 0 Dislike
其實係咪越來越無人會讀DSE Eng lit?我見都有部分中學會開chin lit,但好似完全無學校會開eng lit咁。係咪得翻女校會開eng lit?
DSE English Literature 考生 2012年有452個,2021年有256個
2021年DSE考生總數係51886個,姐係2021年呢科考生佔總數約0.49%

如果當年有得讀嘅話我都會讀
好奇一問 同其他科相比 讀eng lit要嘅能力係咪唔同啲
文科真係好少人讀
我以前中學都想讀Eng Lit,但好似好多中學都唔開呢科elective,除非真係名校啦
我諗 English Literature 係DSE少數著重情感同理解多過操卷嘅科掛
兩科內容唔同但要嘅能力好似差唔多 都係邏輯同分析不過香港重視數理多過人文學科
有得揀我都想揀eng lit
m2其實唔太重視邏輯
何解
讀過eng lit
其實個模式有啲似ls
佢問你嘅題目你可以自由揀立場
但係其實都要舉書寫嘅野做例子
唔係亂咁寫都得

同埋有啲問寫作手法題目
其實都要背下marking
唔係真係鍾意睇書就可以拎高分
要點嘅數學先算重視邏輯
同埋應該要學少少歷史?
https://m.youtube.com/watch?v=Uf4s8TjuHXo
抛吓磚先
呢段 YouTube Video 講作者點解想讀 Eng Lit 多過 Physics 同比較兩科
axiomatic math
real analysis/abstract algebra個啲
我個老師有略略介紹下嗰幾本書寫作嘅歷史背景
係會對本書寫嘅野理解得好啲
但應該唔係咁多人答卷嗰陣寫到出嚟
因為我啲同學好多都係為興趣讀lit再加2科理科咁
大部份人hist只係讀到中三程度
2020年數據
244考生其中8男

仲有呢科係要考 5個鐘
你d同學人最後DSE呢科咩grade
M2有冇學到咁深
當然冇
果d係大學 advanced course 嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞