仲有咩學校有開eng lit?

63 回覆
12 Like 0 Dislike
通常咪4 5咁囉
好難拎高分
開得eng lit都係名校多
大家英文有返咁上下水平
同樣effort去讀其他科會高分好多
所以真係為興趣讀
又出現了
聖羅撒
女校?
現時沒男校開DSE englit。男女校就有三間港島仲有開
lv5以上既比例大概係20%
不高不低
低既科例如 ICT呢啲就10%左右
高既科 phy 27% | M2 40% 都有

唔多識歷史背景其實點讀?
純textual analysis
跟住係咁cite?
全部都係問文學嗰邊嘅分析
其實冇要求你識個歷史
咁當然你識引係加分位
同埋好多時個題目問嘅都唔關歷史事
反而幾多問你寫作手法嘅野
或都比較2段講同一樣野嘅文字

個比例係正常
但你要考慮到讀eng lit全部都係啲名校人嚟
好少人真係亂咁寫啲垃圾出嚟
姐係你寫啲本身係ok嘅野
喺有比較之下會變到一般水準
好多fd都覺得自己發揮得幾好但最後得4
phy或者普通科點都會有班唔讀書嘅喺度墊底
好想知邊三間
St. Clare's好像有開
你d同學人最後DSE呢科咩grade
通常咪4 5咁囉
好難拎高分
開得eng lit都係名校多
大家英文有返咁上下水平
同樣effort去讀其他科會高分好多
所以真係為興趣讀
lv5以上既比例大概係20%
不高不低
低既科例如 ICT呢啲就10%左右
高既科 phy 27% | M2 40% 都有

唔多識歷史背景其實點讀?
純textual analysis
跟住係咁cite?
全部都係問文學嗰邊嘅分析
其實冇要求你識個歷史
咁當然你識引係加分位
同埋好多時個題目問嘅都唔關歷史事
反而幾多問你寫作手法嘅野
或都比較2段講同一樣野嘅文字

個比例係正常
但你要考慮到讀eng lit全部都係啲名校人嚟
好少人真係亂咁寫啲垃圾出嚟
姐係你寫啲本身係ok嘅野
喺有比較之下會變到一般水準
好多fd都覺得自己發揮得幾好但最後得4
phy或者普通科點都會有班唔讀書嘅喺度墊底

點比較
記得原文咩
poetry可能就得
play/novel個啲都記到?

要背很多嘢?

但係都有20%係 U/Lv1/Lv2
都係少過物理25%少少
應該係SPCC HKUGA St. Mark’s 無記錯的話
傳統名女校好多都有開啦
初中開始讀添
junior form讀佐三年
真係讀到好痛苦
到中四揀englit嘅 啲英文幾乎native speaker咁濟
唔洗記
佢考你呢啲會引埋段文出嚟
你上考評局個網睇下sample paper就明

應該話拎4 5係achievable
但拎星真係好難
比起想喺商科理科拎星難好多
你諗下一堆名校人入去考
一半人會連4都考唔到
我可以肯定講其他任何一科都冇呢個情況
其他任何一科都起碼7 80%人係拎4或以上
唔會有一半人係要拎3或者更低
至少我自己學校係啦

個原因有可能係因為你估計唔到佢會問你咩
唔似其他科有得練
所以好睇臨場發揮同埋你自己嘅英文同文學根底
兼且有好多人係本身英文好先去揀呢科
變咗係一堆勁人裡面競爭
但一定有人會低分
lv1-5係absolute grading
但星係計比例
5**係 lv 5入邊既 top 10% | 5* 係 next 20%
咁你lv5既人少
自然有星既人更加少
始終個base細嘛
互相競爭既程度係高
所以確實佢地呢啲如果去考history應該係會好啲

The Great Gatsby呢個我中學睇過電影 書睇咗少少就放棄咗了
You can't repeat the past. How correct is Nick? 但呢個你點都要瘋狂cite本書去論證你個point呀嘛
應該得返D英文為主既傳統學校開
St. 乜乜果d
教都唔多人教

我覺得依科對中學生黎講其實少少深
但對於入大學也好 寫paper也好係有幫助
與其話對英文要求高 倒不如話係理解既要求高
類似係等於你中文要理解個讀者寫藍色窗簾布背後意思咁
其實幾值得讀 當年我讀有幾個main theme係講人內心既恐懼引起好多問題 都幾批判性
但考多次就不了 寫到手都斷
其實到你去考試個陣,好多時都真係好熟書,已經可以好自然地成段文背返出嚟⋯⋯畢竟都已經睇同一本書睇左幾年
poetic device就真係要背啦,唔記到滾瓜爛熟,到時考試又緊張,真係可以成首詩解錯哂
諗返個陣用人手寫足咁多個鐘英文,真係痴撚線
啲書個個都好熟
一年先睇嗰一至兩本
校內都有功課同exam
基本上做功課引嚟引去都係嗰啲key points
個個都識背咁濟
我記得to kill a mockingbird直程係lower form嗰陣教
仲俾埋套黑白片我地睇

其實睇咗幾年冇人係唔熟書
本書個個都識引
問題係你點表達自己嘅想法
而唔係淨係不停講返書啲野出嚟
不過我自己都唔係拎星嗰堆
所以都冇咩資格講
講起englit就諗起煲sparknotes嘅日子
其實對比返你覺得hk呢個eng lit係咪淺過北美(Advanced placement) -始終sparknotes就係for us candidates

有冇對比過英國alevel個啲
可能我太廢
我個人又無認真對比過AP englit同香港有咩大分別⋯⋯畢竟好多spark notes有嘅作品都係classics
啲analysis講黎講去都係個三幅被,同香港教嘅都差唔多

反而上面有人講,唔熟歷史時間線,我覺得係最大嘅分別
我自己當年無讀history,對於一啲historic event/symbol嘅sense明顯係無咁強(尤其係分析short story嘅時候)
十幾歲個陣讀到咁多經典作品,再慢慢透過文字去理解當時嘅社會風氣、世界觀,成件事真係好mind-blowing
雖然最後成績同付出不成正比,但係我一路堅信,讀過文學,個人好似無咁on9
冇/無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞