(BNO撚)帶埋父母去移民揮手區

64 回覆
49 Like 6 Dislike
巴打 關於美國有d野想問 介唔介意留個TG
講到玩下咁冇決心走,不如直情唔好浪費時間申請
搵錢雖然難 但最難係同時間競賽 老人家一年就係一年 老得好快
Apartment 唔係稅重,主要係電費貴,同隔音差,同埋leasehold 你連間隔都唔改得
唔想講太多,不過英國對老人家好好,尤其有長期病同英文唔好

回看香港醫療都好,不過唔人性化,太多人用,港共唔放資源(俾哂國安處)
其實搬咗出黎有家庭,而沒同老父老母住,係咪一定無機會批?
當時我係Send Email 去 DPA.Queries@hmpo.gov.uk

Subject: Subject access request for BN(O)

內容都係d template啦..."I would like to know if I have had any passport in the past...blah blah..再打番個人資料(surname, givenname, date of birth) 同attach香港ID.

個陣兩日後已經收到reply 最好扮自己係老豆/老母,因為唔知代人check得唔得
Send左巴打 等佢覆 多謝你
我上網見到有人話得 但係你最多準備醫療證明 醫生信之類 有說服力d
你唔會結婚?何來永遠一齊?
勁忙無睇到

1月24俾哂資料, 2月8批左
恭喜巴打
冬天天氣比想像中冇咁凍
我老人家仲覺得幾舒服
可能今年係暖冬
對老人家嚟講,加拿大嘅冬天仲難頂

而且室內地方有暖氣,又暖又乾爽
感覺似香港17、18度
怕凍入返屋就得
最緊要間屋夠保暖效能

係日短夜長4點天黑難頂啲
不過呢個係高緯度地區死症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞