(BNO撚)帶埋父母去移民揮手區

64 回覆
49 Like 6 Dislike
當然你做IT, 醫護我冇野好講,

但你會計金融(non-bank), London 咪多2-3成人工, 但屋價貴成倍
加油巴打
LM。同路人煩惱中。。。。 上Facebook群組都見到好多fail嘅例子,要寫信好詳細咁解釋返點樣highly depend。

同埋如果申請唔成功,dependent係無得覆焯re apply,所以真係要準備好晒所有文件同埋執靚封信先好去申請。一鋪定生死
安排老人家每件12月返香港/台灣玩2個月 先返英國 解決曬呢個問題
岩呀 買張stopover機票又可以停香港,再飛日/韓/台玩兩個星期,再番香港然後飛英國
我女友有bno, 佢媽媽冇
佢地兩個都成功批咗, 黎緊過黎英國同我團聚
佢兩母女咁多年都一齊住, 佢媽媽已退休, 6X歲
交咗申請之後office有email黎叫解釋點解highly dependance, 女友就話佢地30年都一齊住, 女友亦係唯一經濟支柱, 同埋佢爸爸已經病逝, 淨係佢地兩個相依為命
交完email之後一星期approved

我覺得證明到大家咁多年都一齊住, 係你養父母, 亦誠諾會照顧父母, 又夠錢, 應該好有機會批, 加油!
英國得個冬天凍遮

12月-1月唔向英國 問題就解決
巴打都成功左?想問下點解咁適?佢需要兩老醫療證明?
我都一樣 巴打加油
請教下巴打send email 需要俾咩資料佢? 佢垛真係無申請過
想知養老係點 上網睇到d人話英國唔太適合養老 老人家都過身係係屋企多
恭喜晒巴打 可以團聚有個好結局
不過得兩老健在 追post有人講過佢地可以互相照顧
好香醫療又唔係太惡劣同貴 好有機會唔批
英國老人院貴同埋冇姐姐,同唔慣老人家住真係要諗諗,同埋你間屋要夠大整到G/F房唔使佢行樓梯,一係住有lift apartment,但英國好多都冇lift

但長期藥就好平既,好似頭5隻藥100鎊左右就有1年
我兩老63 上年批左 而家一齊在英國啦

不用擔心 盡可能解釋清楚是highly dependent 的理據
恭喜可以團聚
原來有BNO可以申請dependence visa
我都有bno 不過用唔上

我阿媽字都唔識多幾隻 叫佢睇雞腸 佢會覺得好有壓力
我都想申請佢地去外國 不過唔實際 得過諗字
屋企人都係喺身邊照顧佢地會比較安心
同埋香港氣氛咁樣, 都唔知仲返唔返到去見屋企人
我覺得可以試咗apply先, 成本唔高
其實係香港環境咁樣先叫老人家移民
都唔知之後返唔返到香港
我女友個媽媽都係唔識英文, 不過佢都鼓起勇氣過黎
同埋依家英國已經比以前方便好多, 好多中式野可以自己煮返, 依家叉燒都係自己喺屋企整
成功說服家人真係唔易 恭喜
我都移民去美國咗幾年 生活穩定 叫佢地黎玩咗好多次 但仲未嚟玩過
我好彩D
老豆同我都有
可以隨時走
但冇錢
如果佢地真係好抗拒係真係難搞
的確我女友都花咗d時間先令佢媽媽肯黎
希望你屋企人都去美國探下你, 可能黎見識過諗法會唔同, 天氣都好過英國好多
原本準備做visa 黎玩下先
但撞正covid 要推遲
TVB又講到美國幾恐怖
仲有斷航同返香港要隔離
睇嚟只可以等下
係,搵咗醫生出信寫明係生活上dependent先得,之前只俾報告的話,唔知佢地唔識睇定點,好耐都無回音。問佢地又話要再俾evidence
我都係咁諗 而且我仲有個細佬 如果去英國就一家人
佢係倫敦 我地就係附近 within 個半車程都ok
如果去加國 我細佬就要去美國 佢意願都想同屋企一齊
父母都可以話係high dependency
出咗嚟工作既兄弟係咪基本上都冇機
惟有搵間G/F 整到房既 我有諗過apartment 但稅又重 而且都唔平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞