[物管] 有無巴絲係康業度做緊?

74 回覆
2 Like 9 Dislike
你要升仲要入hkmih
要去hku space再讀3年advanced dip
咁又十幾萬

人工先多得果幾千,值咩? 你到時洗濕個頭仲難走

到時3十幾4十歲仲要對住班仆街日日做狗奶佢地

其他行一早上左位唔使咁辛苦

u grad都要再讀?

一樣要,入學會要再讀個advance dip,一係讀master

巴打康業做緊?
弊在我無其他job offer
騎牛搵馬先
你要升仲要入hkmih
咁又十幾萬

u grad都要再讀?

一樣要,入學會要再讀個advance dip,一係讀master

巴打康業做緊?
騎牛搵馬先

same
https://t.me/xvx44

其實公司會唔會subsidize員工去讀,定係要自己比錢讀?
因為聽講黎緊要考牌,唔讀無得做落去?

我就未見過有,就算有都要加監我不會自己俾自由啲

呢個係經理先要,普通主任個牌應該好易同保安牌差唔多,唔知資曆架構第幾就有,始終呢行唔係專門嘢同工程唔同,唔使識專業知識先做到,根本係要個人黎頂住班業主
你要升仲要入hkmih
咁又十幾萬

u grad都要再讀?

巴打康業做緊?
騎牛搵馬先

same

無offer都唔好take盞哂左你
唔係你想像中淨係坐office做文件
我做過幾年都轉左行,你地想做就自求多福
派到個好盤,舊屋村又有法團就。。
你要升仲要入hkmih
咁又十幾萬

u grad都要再讀?

巴打康業做緊?
騎牛搵馬先

same

無offer都唔好take盞哂左你
唔係你想像中淨係坐office做文件
我做過幾年都轉左行,你地想做就自求多福
派到個好盤,舊屋村又有法團就。。

最後想問一個問題,
有得簡,零售業MT 定 物管MT~
我知兩樣都shit

最後想問一個問題,
有得簡,零售業MT 定 物管MT~
我知兩樣都shit

物管好處係穩定,你頂得住個盤基本上唔會炒你最多調你,唔怕無嘢做,香港咁多大廈仲越起越多一起要人管
精神壓力多過體力,始終你負責管落手落腳唔會係你
不過24小時oncall 俾啲業委係whatapp group到24小時投訴都要覆就你諗你頂唔頂得順

零售業可能辛苦啲但搵錢多啲無咁穩定未做過
做物管慘過食屎

平時有同物管合作開

差唔多日日聽佢地比客問候老母

又一居果邊好似係康業
其實好想知,點解物管長期請人,需求咁大,
但人工都高唔到
你如果想入行,又去到荃廣/將中,可以考慮accept嘅
仲有MT只係等於AAO,只不過兩年後保證升AO,即係出面嘅PO
康業架構好奇怪,AO已經高級過好多人
Btw 千其唔好做住宅
仲有MT只係等於AAO,只不過兩年後保證升AO,即係出面嘅PO
Btw 千其唔好做住宅

呢位巴/絲打係康業度做
介唔介意留個tg傾?(or tg me: xvx44)
我係做住宅
Btw 千其唔好做住宅

呢位巴/絲打係康業度做
介唔介意留個tg傾?(or tg me: xvx44)
我係做住宅

同埋想問下,知唔知康業個mt programme完左之後,人工會有幾多
但仲有一點,其實真心想知,MT有咩分別

佢好聽啲呃你叫mt,咪即係po
得15k人工同po一樣
除非你去到下面有幾個officer你點
如果唔係得你一個一樣要做前線,上樓,聽電話,落村巡
除非佢講明會完左一定升你,你做死呢間唔走
到時想轉工你無入學會但做經理我唔知人地請唔請你
叫經理但同主任一樣人工俾我就唔做

唔信邪即管入行
希望你前途美滿

世事冇絕對,尤其康業成日諗縮數
做收樓組你唔會學到野你只會比佢浪漫青春時間,而且收樓組啲是非都幾勁下
康業行內出名是非多人事勁,好多人都係因為咁而逼走左
我係你唔會take offer,其實康業唔係直屬shk,你張員工卡唔係寫shk

點解我知?因為我做過
物管撚一名

只可以答你呢行餓你唔死彈你唔起
唔怕無工番 只怕無命番 識人好過識字

同埋有得揀一定係工商/商場做 千奇唔好做住宅
做都唔好做大型屋邨
而家做低密度日日打switch
做收樓組你唔會學到野你只會比佢浪漫青春時間,而且收樓組啲是非都幾勁下
我係你唔會take offer,其實康業唔係直屬shk,你張員工卡唔係寫shk

點解我知?因為我做過

朋友早半年去左+*到做收樓做到一個月辭左

點解我知?因為我做過

康記係郭老太個細佬鄺準開既
之後想高級D,先開君御,再係曼山開帝御
總知見住[高妹]上到董事位

點解我知?因為我做過

如果跟商廈呢?
唉屌睇完呢個post都唔敢做
有冇人知高衛MT咩環境

點解我知?因為我做過

如果跟商廈呢?

好多人比高妹逼走

點解我知?因為我做過

如果跟商廈呢?

好多人比高妹逼走

果時我個年代重有kitty 媽,例湯、奶煙
愈睇愈驚
睇黎我比人派左去住宅,入收樓組,
就已經注定無運行
(雖然我仲未知MT完左之後有幾多k)

點解我知?因為我做過

如果跟商廈呢?

好多人比高妹逼走

唔計人事呢
人事呢啲無得點控制
商廈做野係咪可以用少啲菊花
有冇人知康業既sustainability team 點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞