其實冬奧係咪有錢人嘅玩意?

128 回覆
373 Like 10 Dislike
咁golf都係
捽地可以拎紙拖把係屋企練
咁熱仲成身gear
golf玩下細場就一般人俾得起,去到大場要世界級賽最少要中產先俾得起,反觀練馬師有幾多個係有錢
首先香港班練馬師個個都年收入至少七位數
賺八位數嘅都有一半

另外上面都有人講外國玩高爾夫好平

另外玩馬術個班只係隻馬都幾百萬身價
你golf有邊樣配備及得上
冰上沙灘排球好似有得諗喎
所有運動都係架啦
窮撚學咩人玩
南半球未申辦過
人地講緊騎馬,你講到馬術
golf夠有入會費過千萬同每年要俾百萬年費,有錢入會仲要查家宅
咁個運動叫馬術
梗係用國際水準黎講
冇一個運動叫騎馬阿大佬
你golf都用緊國際級比唔係興趣班比啦

Golf入會費根本只係買個privilege 同個運動本身裝備無關
同埋外國邊有咁貴
騎馬唔係運動?一定要奧運有先叫運動?馬比賽有分賽馬,馬術,馬球。。。
騎馬唔係運動,咁行路又叫唔叫運動,諗清楚先講野啦
頂級馬術比賽既馬夠同入門馬術既馬無關,外國幾十蚊夠有得學
標題都講緊奧運
你計有運動量就叫運動嘅話
咁扑野都叫運動啦
咁我去康文署都一樣有得幾十蚊學golf tim

你估馬鞍 禮服唔貴?
隨時滑雪多過我哋行路
所以你明白點解個氣氛同奧運差咁遠,因為都冇乜人有興趣,好多人成世人連旅行都唔想去冰天雪地
唔講外國

就係香港好多出賽運動員
屋企都係上等人
本身都係果個圈子

屋村仔想代表香港出賽
難d囉正常都唔會選你

以前公司有個同事
同朋友個細佬都做過香港代表
都係抬拳道,聽佢地講過
po主人地講緊第二樣野,關標題咩事
同埋標題講緊冬奧,同奧運兩回事,到底你係咪文盲
咁你講學運動成本梗係講緊專業水平
你用平民黎比不論馬術定高爾夫都係可以借人裝備/借人隻馬用
講經咩
個老母同老公正仆街
因為訓練要好多時間同好多錢
家境好嘅人有配套,例如父母/保母接送、請教練之類
窮人家小朋友會辛苦好多,除非你有超乎常人嘅毅力
就講香港運動圈
根本就係小圈子
一層又一層關係網

你唔係自己友好關係
不如返去搵份好工算

你唔識奶姓霍果堆人
你都係算吧啦
都話人地講緊騎馬,你要騎劫做馬術做乜?新年想俾人開年?
咁我咪同你講康文署百幾蚊有得學golf lo
你要包拗頸嘅話 你騎劫去高爾夫球會籍做咩

香港包尾個練馬師都年收入一球呀得未
人地講緊騎馬,你走去講馬術,究竟你做乜膠野
問緊你有幾多個練馬師係有錢人,你又講佢地高收入,高級醫生夠個個過百萬年薪,又係個個有錢?
過百萬年薪叫有錢?練馬師本身支出就極高,仲要挨好多年先上到個位,好彩贏馬先有得分,全香港先得兩三個過億身價練馬師
咁係咪全香港打高爾夫嘅都有錢呀
至少係香港個廿幾件練馬師都唔窮得去邊先
練馬學徒10000月薪你唔講
香港練馬師主要靠賽馬搵食,關馬術事?

全世界富豪識騎馬定打golf多我諗都唔洗講,真係落得大場有golf車助手我就真係諗唔到一般人負擔得起,定係你當對住個網練下都叫打golf

我重新一次講緊騎馬,你死都要拉落去馬術做乜?
https://corporate.hkjc.com/corporate/chinese/jc-news-and-activities/jc-equestrian-development/public-riding-schools/tm/tm-programms/tm-lesson.aspx
幾ma蚊躲雨堂又真係有錢o玩意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞