其實冬奧係咪有錢人嘅玩意?

128 回覆
373 Like 10 Dislike
香港境內嘅滑雪(模擬)選擇有呢個
最近似樣d嘅室內場要去廣州

其實Golf唔一定需要球僮
外國一般打Golf係自己揹桿,上Green自己mark線擺波
當然正式比賽會有球僮幫手
係大陸人連平常打Golf都要有球僮啫
美加二手ski equipment 可以幾十蚊買到set。識搵可以平過租。當然唔係一流工具,不過夠秋學到。
Helmet +gloves 五十蚊可以買得到。goggles唔係必要。

如果住近雪山,買個season pass, 分分鐘平過香港老蘭飲一晚。玩得熟咗想pro但冇錢,係個場申請做教練,一路教一路學。以前大把half pipe出名小朋友都係咁練出來,唔係靠錢。

流冰鞋都係,你識group玩流冰嘅父母團你小朋友基本上年年換大一個size鞋唔洗錢。美加冰場唔洗十蚊就入得。

貴係貴在去class,出show同比賽。

Cross country skiing 都係好平,gear 二手一樣幾十蚊有得玩。比起downhill skiing 更平因為好多公園係有cross county trails 玩。我覺得重平過玩單車。
Cross country 重要體能多過技術⋯
呢個真心好慘,有實力但俾全世界迫害
估唔到美國體壇都有呢d黑幕
以前加拿大小朋友玩hockey 一對冰鞋,十幾二十蚊一支hockey stick 就得。有D學校同公園用木圍一個框放啲水落去結冰就去玩。依家啲小朋友又要買成Set gear,又要俾錢入team乜都整貴晒。
Bobsleigh 貴到
睇你住邊。加拿大可以幾十蚊買對舊溜冰鞋,喺室外唔使錢玩。

又可以幾百幾百蚊揼出嚟租成個冰場請個導師one on one學,跟住好似旅行咁樣周遊列國出去表演同比賽
我試過係北美garage sale 買set club 十五蚊美金,睇YouTube 學,自己喺草地試到咁上下用十蚊去driving range練,練咗幾次就同公司老細同事去玩18hole. 前後$100左右
其實奧運會都係囉

唔計大陸果d血汗工場式訓練出黎,大部分國家既精英運動員家境都係唔差,唔係邊有咁多資源請教練私人訓練
喺一個所謂社會主義國家舉辦呢啲貴族階層嘅運動會,真係好大諷刺
攀岩
可以零裝備 而有裝備就會係貴野
珍 玩到破產 5係有興趣都唔會玩 尤其是係亞洲地區
洗費大概係點?
賽場零下15度
辛苦哂啲有錢人了
殘奧都好racist, 正常人冇得比
所有運動都係有錢人專屬
普通人手停口停,邊有時間
係唔係有錢人我就唔知,但一定係要唔怕死,大部份冬奧運動,一失手最低消費都斷條骨!

體操有墊,花樣滑冰野野硬食
租呢啲賽道係咪好貴
想租
個塊板唔係消耗品
窮人買一塊應該可以用好耐
教練都講緊$500/hr起(幾年前)
Bobsled幾萬到十幾萬美金都有
奧運選手通常有bmw Benz sponsor
玩馬術嘅連皇室成員都有
英女皇個孫都玩奧運馬術
講緊玩既係有錢人,皇室夠踢波,唔通又有錢人玩意馬術一般人都俾得起學費
Golf 係外國唔貴,澳洲$100港紙左右都有得玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞