[J-POP]milet集中討論區 [8]

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
Sony想捧紅邊個就比佢唱鬼滅
拎左咁多錢出黎捧milet
有得比milet一定會比佢
所以sony破例又唔會好出奇
milet又有唱動畫唱經驗
鬼滅已唱紅左LiSA
今次Aimer 話唔定今年上埋紅白
今次仲唔輪到milet
係驚佢係首歌話到幾多事
冒住生命危險得罪講句
開頭真係幾好聽 把聲又厚 唱腔特別又靚女
但唔知點解聽聽下覺得好煩 一句英一句日 歌詞同唱腔有d做作
有時咬字好似含住粒野咁痴脷筋
第一次聽歌有呢種感覺 一邊覺得唔錯一邊覺得煩
我開頭係覺得點解milet 把聲唔係太襯佢個樣, 但睇返 d 訪問正常講野又 ok, 聽耐左又幾好聽, 反而聽 aimer 覺得佢好似捲左條舌唱歌咁 (非引戰), 我係聽完鬼滅首 op 先咁覺得
一樣啦,初頭聽到fgo ed唔係話歌聲唔好聽,但好奇怪啲聲咁實。聽而家啲歌把聲就似放鬆好多
同感,我都幾鍾意佢,靚女識作曲有才華
但音樂上嚟講始終爭啲

以下少少個人睇法屌細力啲
首先佢聲底其實唔夠厚,係靠chok把聲同唱腔令你有種「聲厚」嘅感覺
但其實呢種唱法好傷聲,Sony成日要佢唱到首歌好激昂,點解唔比佢唱多啲acoustic / Ashes個類歌呢

睇咗好多佢嘅live,甚至最近TFT,聽得岀佢低音同真正聲厚、而曲風類似嘅vocalists(Adele, Sia, Lorde)有段距離,唱到高音甚至吃力同拆聲

不過佢始終只係岀道未夠3年,曲風同唱功仲摸索緊都好合理,而且靚女大哂

其實個人覺得佢係twitter自彈自唱eyes收錄歌acoustic ver. 比起下下要好激昂(fly high呢種)嘅歌更加適合佢把聲,利申當初我都係因為佢呢段片比佢吸引
我反而覺得佢張歌詞d日文同英文押韻得好好
所以聽落好舒服
我記佢講過佢覺得自己把聲冇咩特點
所以分析左自己把聲 希望容易d比人記得同入耳
最後就用左呢個唱腔
所以有d人會覺得做作都唔出奇

推介你聽red neon 同 I gotta go
呢兩首聽落會自然d
或者激昂係佢自己鍾意而揀呢
https://www.youtube.com/watch?v=_y2cGLnLdVY
我都係聽完twitter自彈自唱eyes
先真正迷上
其實佢應該唱多D acoustic
佢好多live上到高音 把聲已經出唔到咁濟 勁辛苦
上到的話佢高音收得好靚好似Prover 果句
I'm here for you 咁
不過出道冇耐 大把時間進步
[/quote]或者激昂係佢自己鍾意而揀呢[/quote]

都有可能
但直覺覺得如果佢揀,未必會揀Fly high呢首做主打
唱腔仲摸索緊 我覺得而家係有少少chok到好重某種音色 但唔係佢把聲嘅perfect range
[quote]

我都係聽完twitter自彈自唱eyes
先真正迷上
其實佢應該唱多D acoustic
佢好多live上到高音 把聲已經出唔到咁濟 勁辛苦
上到的話佢高音收得好靚好似Prover 果句
I'm here for you 咁
不過出道冇耐 大把時間進步

呢段片對我嚟講,比起佢喺TFT咁對住鏡頭笑更加吸引
夜晚戴耳機聽一流
我覺得佢唱得太多純英文歌詞嘅J-Pop
但佢唱英文歌既曲風,歐美大把。有得揀都情願聽返歐風歌手嘅歌
我聽J-Pop,就係想聽日文歌,間中搭幾句英文都OK
不喜勿插
咁冇得講喎 佢曲風就係英文based嘅Jpop 你講嘅純粹係target audience嘅問題
突然咁多理性討論仲以為入錯post
呢個係佢最大特色唔啱都冇辦法
正如聽普通話歌 你聽單春唱同李榮浩老師唱
其實冇抵觸
我自己就冇乜所謂
有d歌攝一兩句法文入去添 分分鐘遲下整首日法雙語
即係話呢度啲人不嬲唔理性?
佢有得揀一定揀dome, fire arrow, ashes, castle呢類做主打
謎底解開了
始終我地聽眾可以聽到有唔同類型既歌手, 已經係一件好幸福既事
因為鬼滅幕後既金主就係Sony,所以音樂部份肯定會係Sony Music包辦
如果以Aimer做例子,唱鬼滅就要(內部)過檔Sacra Music,咁其他Sony系歌手,都要可能要轉Label

電影版油角編,都可以肯定係Aimer一手包辦

至於下一輯電視版刀鍛冶之里篇既主題曲,
論資排輩,最熱門應該會係Uru

冷選或之後幾輯,milet同Yoasobi先有機會
我覺得首尾門,好大機會係Sony阿姐級巨肺Misia
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞