[ff]如果十八區每一個都係獨立國家,會發生咩事?整合

396 回覆
1148 Like 34 Dislike
我發覺幾乎個個國家都有人話係易守難攻

九龍果啲國家一馬平川,葵青/沙田/西貢只要跨過山脈就一嘢打曬成個九龍半島

新界牛屎仔會唔會唔識打城市戰
利申:牛屎仔

南國 一建立 航空母艦戰鬥群 根本 其他十七國 都無力還手

又可以建立 海軍陸戰隊 海陸空根本玩撚晒

陸戰隊 一登陸 再配合海軍 backup 一搶灘成功
後勤上晒岸 已經收晒你地皮

冇核彈

海軍要同離島鬥過先知
陸軍步兵不及大北帝國水貨物流兵丶西貢林軍丶大西北牛騎
間諜戰不及荃灣橋兵

南區仔唔好郁啲就打飛機

可以玩XXX國心目中嘅香港地圖

拋磚引玉之作

九龍果啲國家一馬平川,葵青/沙田/西貢只要跨過山脈就一嘢打曬成個九龍半島

冇核彈

海軍要同離島鬥過先知
間諜戰不及荃灣橋兵

南區仔唔好郁啲就打飛機

離島 人口太小啦 兵源唔充足 財力亦係問題

南國人 陸戰可能輸蝕 但唔會某某然 同佢地打陸戰

至於間諜戰就真係可能會輸

冇核彈

海軍要同離島鬥過先知
間諜戰不及荃灣橋兵

南區仔唔好郁啲就打飛機

葵青丶荃灣Backup離島,東部有東漁,其實南國兩面受敵

只可以聯東打離島

冇核彈

海軍要同離島鬥過先知
間諜戰不及荃灣橋兵

南區仔唔好郁啲就打飛機

不過南國擁有全世界最大型嘅赤柱監獄城喎
會唔會喺入面抽啲精神病兵出嚟㗎

冇核彈

海軍要同離島鬥過先知
間諜戰不及荃灣橋兵

南區仔唔好郁啲就打飛機

玩完鳥

冇核彈

海軍要同離島鬥過先知
間諜戰不及荃灣橋兵

南區仔唔好郁啲就打飛機

玩完鳥

除非南區國 願意採取 法國當年做法

建立南國傭兵團 將赤柱監犯 變為 士兵

咁樣陸軍 軍力有可能提高 但最怕係犯人不受控制

有海軍 陸空戰力 不成問題 但要去到陣地戰 真係要靠陸軍 假若 南國 能同港島其他國結盟 可以利用 空檔 建造最強艦隊 但南區人 戰鬥力好雞....
南丫島爭議

喺一戰結束後,南方各島民族主義高漲,唔希望再成為強權下嘅犧牲品。當時大嶼山分屬南方民主主義人民共和國同荃灣王國,坪洲丶長洲及喜靈洲屬於荃灣王國,南丫島及蒲台島屬於南方民主主義人民共和國。

離島聯合國成立時,選擇獲得大荃國協成員國嘅身份,卻不願獲得域盟成員國身份,只以觀察成員國身份加入,此舉令荃灣勢力進入南丫島及蒲台島等地,令南方民主主義人民共和國不滿。

南方民主主義人民共和國扶植咗南丫島自由軍丶長洲聖靈軍丶梅窩自治運動及大澳獨立黨等組織,希望將荃灣王國嘅勢力限於坪洲及東涌等地。荃灣王國對此十分不滿,喺南國扶持咗赤柱民族軍丶石澳自由軍及鴨脷洲自治組織,以作回應。

兩國由於國際條約關係,唔可以明爭,只能暗鬥,離島成為強權磨心。
你好呀樓主,我係Hong Kong Saga計劃發起人Achiba,Hong Hong Saga係一個香港十八區擬人化計劃,已經畫左十八位角色,目前正準備緊做手機遊戲。
Hong Kong Saga: https://www.facebook.com/hongkongsaga/
見到樓主以及其他網友整理左唔少有趣idea,我都好欣賞,而且覺得呢d idea 只有文字太可惜,應該發揚開去
唔知樓主(以及其他網友)有冇興趣加入團隊寫劇本?
當然,未問準其他人既idea係唔會用黎做遊戲,如果有興趣,或者批准我地將用卡遊戲內,可以同我聯絡: achiba@live.com
感謝感謝!!
你好呀樓主,我係Hong Kong Saga計劃發起人Achiba,Hong Hong Saga係一個香港十八區擬人化計劃,已經畫左十八位角色,目前正準備緊做手機遊戲。
Hong Kong Saga: https://www.facebook.com/hongkongsaga/
見到樓主以及其他網友整理左唔少有趣idea,我都好欣賞,而且覺得呢d idea 只有文字太可惜,應該發揚開去
當然,未問準其他人既idea係唔會用黎做遊戲,如果有興趣,或者批准我地將用卡遊戲內,可以同我聯絡: achiba@live.com
感謝感謝!!

我唔知其他巴打點諗,我就冇乜所謂

Btw多謝抬舉
感謝感謝!!

我唔知其他巴打點諗,我就冇乜所謂

Btw多謝抬舉

上咗01
高汁lm
亂鳩作將軍澳

西貢將軍澳聯邦

作為18國東南邊的一個小國,國內人民陪養成一種美德:忍耐。面積雖小,但人口足以佔領半個觀塘國。聯邦有見及此,決定命人把西貢以南的海面擴建,並命名爲將軍澳。將軍澳以康盛市/翠林市/寶林市/景林市/坑口市/尚德市/清水灣半島/康城市和調景嶺市作為經濟,民生等發展城市。當中以坑口市發展最爲蓬勃,於是聯邦下令遷都,坑口市正式改名爲坑口城,而原本的首都西貢城,亦變成坑口城外的另一個大城。

罪惡之城
後來尚德市/寶林市/景林市的經濟亦追上坑口城,但由於人口問題依然存在,民眾中出現了一些自立團體開始互鬥,企圖爭取鄰市的財產,房屋等等,最後演變成流血沖突,由軍隊武力鎮壓收場。後人亦稱為將軍澳三國誌。殘軍最後集結尚德市。由於已無力反抗,不出三個月已經解散,解散後的人民終日無所事事,每日也在尚德的中央公園賭博,下棋。當然此等活動涉及市中洗黑錢傳聞,所以現在尚德市亦被稱為罪惡之城。

發展
將軍澳以東最盡頭的康城市,原本只是個堆填區,但因人口問題,導致被迫發展一個新市區,考慮到地區污煙瘴氣,環境惡臭。國王以建立首都的原材料,打做康城市爲一座華麗之城,又如東漁國的太古城。可惜此舉無法引起國內富商爭奪,加上工程以迅雷不及掩耳之勢完成,完工後一年出現下陷情況,令樓價無人問津。後來因附近發展電視台,一台獨大,旗下藝人紛紛購入市內的單位,才令城市得以發展。

軍事潛力
聯邦初期戰地西貢主力發展林兵,西貢一草一木階兵,林兵可利用地型之勢進行伏擊。林兵大軍亦研究出隱藏氣息的獨門技巧,在西貢中戰無不勝。後來將軍澳因無樹蔭,部分精湛林兵轉為步兵。總大將哪吒同時開發出新的兵種:鐵騎。此兵種以單車和電單車爲主 ,駕者手持鍋釘鐵鏈,在發動攻勢之時點燒武器直奔敵方軍陣,令各國聞風喪膽。位於坑口城和尚德市之間,設立了大型軍事訓練場,當中的室內鐵騎館亦非常宏偉,一旦館內發生意外起火,旁邊的大水池會馬上啓動,變成救火系統,儲水量等如三日三夜的雨量,可見科技發展亦領先群雄。

侵略
雖則將軍澳是填海地區,但翠林市和康盛市原本是個小山丘,發展初期為亦以二城爲依歸,中後期變成軍事重地,只因翠林和康盛的後山連接觀塘國的寶達和秀茂平,兵臨城下只需兩個小時,但慶幸的是主要道路都以樹林為主,作為林兵的表表者當然毫不爲懼。翠林市旁建立了一條地道,此道可直達觀塘國,左可攻藍田,右可攻寶達。不善山路的鐵騎可從此處進軍,由訓練場出發直路上翠林地道。調景嶺市也有一條秘密山路可直達油塘和藍田,只是山路爲天險之地,只有軍中的精英才能安然無恙地通過,話雖如此,油塘加上藍田聯合抵擋,也只是風中殘燭。

計劃
現時人口不斷增加,聯邦只好計劃向觀塘國出兵,由三路進攻,先由翠林和康盛的部隊作誘餌,假意攻打寶達秀茂平,鐵騎與藍田軍正面交戰,想必油塘部隊也會參陣,精英部隊偷襲油塘,到時候藍田腹背受敵,攻下只是時間問題。兩軍會師藍田,直取觀塘國首都apm ,首都一旦攻破,其他小城自然不戰而降。

外交
早在發展康城市時,聯邦早已和東漁國結盟,互相分享技術。同時和馬鞍山,大埔,沙田三國達成和平協議,四國共享西貢一切,所以攻打觀塘無後顧之憂。

其實點會有咁多市,西貢又唔係好L多人
亂鳩作將軍澳

西貢將軍澳聯邦

作為18國東南邊的一個小國,國內人民陪養成一種美德:忍耐。面積雖小,但人口足以佔領半個觀塘國。聯邦有見及此,決定命人把西貢以南的海面擴建,並命名爲將軍澳。將軍澳以康盛市/翠林市/寶林市/景林市/坑口市/尚德市/清水灣半島/康城市和調景嶺市作為經濟,民生等發展城市。當中以坑口市發展最爲蓬勃,於是聯邦下令遷都,坑口市正式改名爲坑口城,而原本的首都西貢城,亦變成坑口城外的另一個大城。

罪惡之城
後來尚德市/寶林市/景林市的經濟亦追上坑口城,但由於人口問題依然存在,民眾中出現了一些自立團體開始互鬥,企圖爭取鄰市的財產,房屋等等,最後演變成流血沖突,由軍隊武力鎮壓收場。後人亦稱為將軍澳三國誌。殘軍最後集結尚德市。由於已無力反抗,不出三個月已經解散,解散後的人民終日無所事事,每日也在尚德的中央公園賭博,下棋。當然此等活動涉及市中洗黑錢傳聞,所以現在尚德市亦被稱為罪惡之城。

發展
將軍澳以東最盡頭的康城市,原本只是個堆填區,但因人口問題,導致被迫發展一個新市區,考慮到地區污煙瘴氣,環境惡臭。國王以建立首都的原材料,打做康城市爲一座華麗之城,又如東漁國的太古城。可惜此舉無法引起國內富商爭奪,加上工程以迅雷不及掩耳之勢完成,完工後一年出現下陷情況,令樓價無人問津。後來因附近發展電視台,一台獨大,旗下藝人紛紛購入市內的單位,才令城市得以發展。

軍事潛力
聯邦初期戰地西貢主力發展林兵,西貢一草一木階兵,林兵可利用地型之勢進行伏擊。林兵大軍亦研究出隱藏氣息的獨門技巧,在西貢中戰無不勝。後來將軍澳因無樹蔭,部分精湛林兵轉為步兵。總大將哪吒同時開發出新的兵種:鐵騎。此兵種以單車和電單車爲主 ,駕者手持鍋釘鐵鏈,在發動攻勢之時點燒武器直奔敵方軍陣,令各國聞風喪膽。位於坑口城和尚德市之間,設立了大型軍事訓練場,當中的室內鐵騎館亦非常宏偉,一旦館內發生意外起火,旁邊的大水池會馬上啓動,變成救火系統,儲水量等如三日三夜的雨量,可見科技發展亦領先群雄。

侵略
雖則將軍澳是填海地區,但翠林市和康盛市原本是個小山丘,發展初期為亦以二城爲依歸,中後期變成軍事重地,只因翠林和康盛的後山連接觀塘國的寶達和秀茂平,兵臨城下只需兩個小時,但慶幸的是主要道路都以樹林為主,作為林兵的表表者當然毫不爲懼。翠林市旁建立了一條地道,此道可直達觀塘國,左可攻藍田,右可攻寶達。不善山路的鐵騎可從此處進軍,由訓練場出發直路上翠林地道。調景嶺市也有一條秘密山路可直達油塘和藍田,只是山路爲天險之地,只有軍中的精英才能安然無恙地通過,話雖如此,油塘加上藍田聯合抵擋,也只是風中殘燭。

計劃
現時人口不斷增加,聯邦只好計劃向觀塘國出兵,由三路進攻,先由翠林和康盛的部隊作誘餌,假意攻打寶達秀茂平,鐵騎與藍田軍正面交戰,想必油塘部隊也會參陣,精英部隊偷襲油塘,到時候藍田腹背受敵,攻下只是時間問題。兩軍會師藍田,直取觀塘國首都apm ,首都一旦攻破,其他小城自然不戰而降。

外交
早在發展康城市時,聯邦早已和東漁國結盟,互相分享技術。同時和馬鞍山,大埔,沙田三國達成和平協議,四國共享西貢一切,所以攻打觀塘無後顧之憂。

其實點會有咁多市,西貢又唔係好L多人

本身分為西貢城、坑口城、景嶺國民黨難民自治邦
初期聯邦定都於西貢城
但係後來坑口城發展迅速
聯邦遷都到坑口城
填海擴充用地之後,將軍澳既人口急速上升,加上係支那國的壓力下拆左景嶺國民黨難民自治邦,各地既政治勢力希望重新分配資源,聯邦係地方派系諸侯的威脅下,將聯邦分為西貢市、坑口市、寶琳市、將軍市、景嶺市。
各地諸侯派系係新分區下有更多既位置可以選,而各市市長既權力亦慢慢坐大。過左幾年之後,聯邦慢慢感受到地方既勢力範圍改變,加上有D鄉下地方根本唔可以用「市」黎形容,所以聯邦加入「鄉」「鎮」呢兩個分區單位黎區別。今次既改變將地方𠝹到一忽忽,從此聯邦中既地方勢力就削弱左唔少。
原「西貢市」:分為「西貢鎮」、「北潭鄉」
原「坑口市」:分為「坑口鎮」、「清水鄉」
原「寶琳市」:分為「寶琳市」、「康景鄉」
原「將軍市」:分為「將軍市」、「康城鎮」
原「景嶺市」:變為「景嶺鎮」
葵青國嘅行政分區

葵青國下設兩個省,青衣及葵涌兩省,以及設有興芳直轄市。

在省以下為縣,縣以下為市/鎮

葵涌省下有五個縣,分別為新葵縣(葵涌邨)丶北葵縣(石籬丶石蔭丶安蔭丶大白田)丶葵盛縣丶大窩口縣及荔景山縣

青衣則有四個縣,分別為寮肚山縣(長宏丶長亨)丶青康縣(長青丶長康丶涌美)丶青衣墟縣(青衣邨丶青怡花園丶青衣碼頭丶偉景花園)及安發縣(長安丶長發丶灝景灣丶盈翠半島丶宏福花園)

而興芳路一帶及葵芳及葵興市區則為直轄市,由共和國政府直接管理
黃大仙兵善山戰
黃大仙兵善山戰

在獅子山以及慈雲山上設有要塞 以抗沙田國 故黃大仙兵常有山戰經驗
樓主早兩個禮拜去咗吉隆坡交流,終於翻到香港,有時間出文
樓主早兩個禮拜去咗吉隆坡交流,終於翻到香港,有時間出文

我決定過幾日將所有嘢塞入一個drive
俾大家download 嚟用
笑死
感謝感謝!!

維多利亞好正
留名等巴打寫個故出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞