[ff]如果十八區每一個都係獨立國家,會發生咩事?整合

396 回覆
1148 Like 34 Dislike
高汁post
今晚有新文
元朗國果邊有幾多時差
支持青衣獨立/ 脫葵入荃
利申:下年大選投青衣民族黨

青獨必須死

青獨必須死

歷史遺留落嚟嘅問題
青衣古名春花落,由 春花落 洲仔 牙鷹洲三個島嶼形成。
自古以來青衣已係荃灣既一部分
大部份既國土比荃灣包圍,
青衣嘅市中心同荃灣嘅市中心距離近個同葵芳嘅市中心
之後18國獨立成國嘅時候比人強迫分裂左比葵芳

青衣依家已經好似蘇格蘭咁嘅自己嘅議會法律,同政府體制。加上由於島內有多個大型高等城市( 灝景灣,盈翠半島,藍澄灣......)同有自己既大型基建,其島民已經可以做到唔需要依靠葵芳自給自足嘅地步。 另外經濟發展同GDP都進步過葵芳好多同文化差異等種種因素
所以獨立或者脫離葵芳係勢在必行

青獨必須死

歷史遺留落嚟嘅問題

青衣依家已經好似蘇格蘭咁嘅自己嘅議會法律,同政府體制。加上由於島內有多個大型高等城市( 灝景灣,盈翠半島,藍澄灣......)同有自己既大型基建,其島民已經可以做到唔需要依靠葵芳自給自足嘅地步。 另外經濟發展同GDP都進步過葵芳好多同文化差異等種種因素

然而青衣南較低收入城市,如長青丶長康等市,葵芳市中心較近,居民生活亦比較接近葵芳市區,可能會造成類似北愛嘅狀況。

青獨必須死

歷史遺留落嚟嘅問題

然而青衣南較低收入城市,如長青丶長康等市,葵芳市中心較近,居民生活亦比較接近葵芳市區,可能會造成類似北愛嘅狀況。

認同,咁嚴重起嚟可能就會好似塞浦路斯咁,分裂左兩邊,北部入荃灣,南部入葵芳。
分裂之後青衣北重可以保住船塢同油庫,繼續保持盛世。
但都可青衣獨立成國,以收關稅同各優質產業增加庫房收入補貼比比較貧窮既南部,以穏定既經濟同各民生政策保持內部穏定。雖然文化有異,但大家都會認同自己係青衣人既身份,只係有時會標示自己係青衣北/南人。
荃灣王國簡史。一

相傳自十八條飛龍傳說後,咁就有兩條龍向新界西飛去,飛到中途就訓低咗,形成藍巴勒海峽,分隔咗葵涌荃灣同青衣。沿著海峽兩岸,係人類的聚居地。

荃灣又名淺灣,皆因佢嘅海床較淺,大船經過容易觸礁擱淺,加上海盜猖獗,令好多商人都捨近求遠,唔行藍巴勒海峽,改由青衣西岸海域去前往油尖旺丶深水埗以及香港島。

荃灣海盜深深打撃九龍丶港島列國同新界各國嘅貿易,於是各國聯合派兵,攻伐荃灣海盜政權。然而荃灣依然係由各個小部落組成,唔能夠團結抗敵,各部落群龍無首,唔知道點去招架。每個國家都有一個英雄,荃灣王國嘅英雄終於可以登場。佢就荃灣王一世,人稱荃灣大帝。

佢本來係荃灣其中一個小部落酋長嘅養子,佢自細就非常大膽,試過帶著三丁友就去搶劫,仲要係搶中西聯合帝國嘅皇家貨船。要知道中西聯合帝國喺當時係世界霸主,連班惡名遠播嘅荃灣海盜都唔咁攪佢。

當時各部落展開會盟,地點喺福來市,史稱福來會盟。當時各部都想推薦一個人出嚟做大佬,大家拗咗十幾日,呢個死𡃁仔竟然出嚟話,我要做大佬!嗰陣時有人屌鳩佢冇咁大個頭唔好笠咁大頂帽,有人笑鳩佢。佢跟手除咗件上衣,指著個子彈窿,大家都嘩咗聲。原來火繩槍喺嗰時係hi tech 嘢,只有中西國軍隊先會佩備,大家都知佢有幾勇,竟然打得中西國水師。

果然,喺佢領導下,荃灣成功抵擋聯軍入侵,更簽定協議,承認荃灣王國嘅地位。而荃灣王一世亦統一各部,成為真正嘅荃灣王!

荃灣王國建立之後,青衣班生番海盜唔服荃灣王一世,又立青衣王國。荃灣王一世初都仲由得佢,皆因荃灣內部未安定。當荃灣王一世連境內最後一個部落都打埋後,就密謀打埋青衣島,以求完全控制藍巴勒海峽。

等我講下青衣係咩料先!青衣係香港第五大島,地理位置極佳,可以控制進入維港嘅通航權。青衣國嘅海盜大多都係來自於荃灣國,繼承荃灣海盜嘅勇武丶尊崇海洋嘅風氣。

當時聯軍攻打荃灣國時,拉攏左青衣國做自己嘅隊友。但係當荃灣國打贏左聯軍,青衣班貴族嚇到鳩都縮埋。諗住荃灣國會打入嚟,點知荃灣王要統一內部已經搞到一鑊粥,所以就同青衣國講你哋可以繼續獨立。

當時荃灣王已經放棄咗海盜嘅模式,改為係用收過境方法去賺錢。但係青衣班海盜頻繁騷擾商船,冇人敢用藍巴勒港,導致荃灣稅收大不如前。

荃灣王忍無可忍,決定出征青衣國。佢假借要幫青衣國起橋,一路起橋就一路將大軍慢慢送到去青衣國。青衣班貴族又信啦荃灣王咁好心幫你起橋,當青衣橋起好時,荃灣軍已經全面入侵,無奈之下青衣王唯有同佢講和。

荃灣王同青衣班人講,如果你哋臣服於本王,我會賜予你哋自治,青衣大公會由喺青衣出世,血統高貴,心靈純潔嘅人擔任。青衣班貴族非常開心,點知荃灣王將佢啱啱喺青衣出世嘅仔帶出嚟,話佢血統高貴,係荃灣王之子,又話佢喺青衣出世,又話佢係嬰兒,心靈十分純潔,宣布册封佢為青衣大公。至此,每一任嘅荃灣王儲都會同時被冊封為青衣大公。
荃灣王國簡史。二

荃灣王國嘅歷史同大海係分唔開,即使唔做海盜都一樣。荃灣王一世任內做咗好多嘢,其中最重要嘅一樣,係創造海上霸權,雄霸香港西部海域,躋身世界大國嘅行列。

荃灣佬行船叻,點叻?佢哋嘅船用木制成,船身窄長,呈流水線,船嘅中間有一支桅桿同帆,船隻輕巧靈活,可以載三十人,船頭有尖刺,由於船身矮,可以輕鬆刺破大船船底,喺香港地只有沙田嘅龍舟同南方國嘅帆船可以匹敵。

荃灣王喺得到青衣後,野心又在擴張,於是向未知嘅南方海域進發。

第一個登陸嘅島係馬灣,馬灣人信奉方舟教,相信方舟係人唯一嘅救贖,必須要尊敬佢,以避開末日嘅洪水,得到靈魂嘅絕對自由,形體得到釋放。荃灣國軍隊登陸馬灣後,發現馬灣接近未開化,全島最醒目就係隻一比一方舟。荃灣佬為殖民馬灣,建立咗珀麗灣城,大幅度開發馬灣,引入科學思想,令馬灣人放棄方舟教,今日隻方舟變咗做旅遊景點。(筆者註:住喺馬灣嘅巴打,唔好屌我)

在向南行駛,發咗一個大島,冇錯,佢就係大嶼山!大嶼山係香港第一大島,保存大量自然生態,保存漁村風情,當時大嶼山仲係一片荒蕪,當時荃灣王決定建造殖民城市東涌同愉景灣,為王國開拓彊土。後來更喺坪洲登陸,喺喜靈洲建立戒毒中心,整治國內吸毒問題。

可惜再強大嘅人,都有死去嘅一日。荃灣王一世一生人喺南征北討,建立丶管治佢嘅王國中死去,終年五十八歲。

荃灣王二世登基後,咁啱世界第一次大戰爆發,呢個係新王登基後最大嘅考驗。

當時佢死鬼老豆同沙田王丶元朗酋長喺石崗簽署咗聯盟聲明,三國正式成為盟友。當大埔帝國入侵元朗酋長國同沙田時,荃灣係最安全嘅地方,大量難民從大㰖隧道同城門隧道湧入荃灣。

荃灣係聯盟嘅一份子,佢有責任去照顧班難民同向兩國派援兵。一時之間國內開支大增,二世惟有大幅加税,加長傜役。

而荃灣軍第一次正式交戰,係為咗解除元朗腹背受敵嘅危機,而揮師進攻屯門王國。一路上軍隊風餐露宿,由深井出師,到達大㰖涌東岸,喺嗰度駐紮。同時水軍亦一齊出發,實行水陸並進。兩軍對峙於大欖涌兩岸,唔敢輕舉妄動,但到咗第二朝,荃灣軍冇曬影,此時屯門軍先知中計。

原來同日深夜,喺山上有一批軍隊循麥理浩徑到達屯門嘅置樂市,並取得控制權。消息傳到荃灣軍後,荃灣軍馬上上船,循水路進入屯門三聖市並控制之。屯門大軍得知情況後,立馬班師回朝,但佢哋又點打得過咁大批荃灣軍啊!但係荃灣軍水戰強大,但係陸軍水皮,即使有人數優勢,都死咗丶殘咗七成士兵先打得贏,畢竟屯門牛騎戰鬥力一絕。喺新界陸戰兵種中,最打得係元朗弓騎同大北武夫,其次係屯門鐵牛營丶大埔牛車,再其次係沙田輕騎同荃灣鐵甲武士,最渣係西貢牛騎士。荃灣冇牛冇馬,惟有靠人數優勢去打贏屯門。

而屯共亦趁機奪權,成立屯門社會主義共和國,退出一切戰爭,將屯門國王絞死喺屯市。荃灣軍任務總算完成。
荃灣王國簡史。三

喺觀塘屯門都宣布退出戰爭嘅時候, 大埔帝國大勢已去。於是乎大埔帝國嘅軍隊諗到一招奇謀,叫做「新漢尼拔行動」,顧名思義,就係效法迦太基嘅漢尼拔,深入敵國,反敗為勝。

翌日,大埔帝國軍事委會從大北地區選拔咗二千個壯丁,佢哋穿上穿輕便嘅裝甲,手持盾牌丶長矛丶長弓同箭支,就從大埔滘出發,攀山涉水,披荊斬棘,終於到達城門水塘。

佢哋日間扮成難民,夜晚通宵趕路,避免惹人注視。當時就連荃灣橋兵都發現唔到佢地嘅行蹤,當佢哋到達城門水塘時,佢哋著好裝甲,就將城門水塘管制站佔領咗,仲發佈假消息,話沙田軍急需支援,希望荃灣出兵協助,就咁樣,荃灣軍就中咗調虎離山之計喇。

班大埔兵趁你病,攞你命,一嘢衝落山,將梨木樹城攻下,再燒埋成座城。荃灣知道中計,立即班師回朝,全力守著荃灣市。而班大埔佬實行打到邊,燒到邊,兩日就反轉咗成個葵涌。

當荃灣軍疲於奔命,喺到同班大埔佬玩捉依因時,大埔帝國派出四萬精兵,亦係大埔帝國最後嘅精兵。而荃灣透過橋兵團嘅通風報信,佢一早屯咗六萬精兵,諗著同佢哋死過。

當日係七月二十三號,下午三點左右,兩軍喺葵涌相遇。荃灣軍將大營設喺葵涌貨櫃碼頭,而大埔軍嘅司令部設咗喺新葵興廣場。兩軍喺葵芳相遇丶交戰。由大埔軍早到,一早佔據咗兩邊嘅大廈,當荃灣軍進入戰場時,兩邊埋伏嘅軍隊向荃灣軍射箭丶開火。

當荃灣軍向後退時,大埔放出牛車隊,牛車有如坦克一般,橫衝直撞,踩死咗大量軍人。兩個鐘後,荃灣國已經失去葵涌嘅控制權,荃灣國帶著四千殘兵,從葵涌撤回荃灣。

果一晚,大埔皇帝允許軍人放肆地享樂,佢哋喺葵芳開P,唱歌丶跳舞丶飲酒,更甚嘅係,佢哋瘋狂屠殺葵涌平民,掠奪民財,更姦淫年輕嘅婦女,呢一夜,係葵涌最黑暗嘅一夜,史稱葵涌大屠殺,有十一萬平民無辜喪生。

葵涌大屠殺慘絕人寰,國際社會紛紛遣責大埔帝國嘅行為。雖然大埔得到咗葵涌,終歸係強弩之末,三國聯盟嘅軍隊,終於攻入大埔,大戰結束。

大戰結束之後,各國發起咗粉嶺大審判,將三國協同嘅皇帝丶軍隊首領處死,而唯一幸免嘅係上水親王,皆因佢主動投降,又帶兵反攻入大埔,呢條友後來更創立大北帝國添。

之後各國喺灣仔舉行和會,推舉咗喺戰爭時嘅主力,對抗大埔三國聯盟同駐兵觀塘嘅東漁國,再加上世界霸權:中西國,成為咗聯合國安理會常任理事國。會上各國同意將各殖民地逐步減少,一堆新國家出現,包括離島聯合國丶西貢將軍澳聯邦王國等國成立。而各大埔帝國丶觀塘王國嘅土地將由五個常任理事國瓜分。

後來東漁國扶植咗觀塘共和國,沙田扶植咗大埔民國。一戰終於吿一段落。

一戰過後,荃灣王除咗葵涌以外,大多地區都冇受到攻擊,比起沙田同元朗,國力損耗較少,所以好快就復甦,重新成為新界霸主。

但係荃灣呢個霸主有內同外嘅問題,內有葵青叛軍謀求獨立,外有沙田呢個新興國家步步進逼。以上問題下章將會加以說明
荃灣王國簡史。四

一波未平 ,一波又起。嗰頭先發生工運,呢頭葵涌獨立主義者已經向荃灣宣戰。荃灣內亂不停,葵涌各市都有暴動,一時間滿城風雨,荃灣王二世宣布戒嚴同宵禁,國內人心惶惶。

青衣叛軍喺被鎮壓係,餘黨被捕,囚禁喺長宏市。葵涌軍得知此事後,向聯合國求助,聯合國基於人道主義嘅原則,決定提供物資援助,並設立停火中立區,兩軍暫時停火。

荃灣王二世被逼停火,引發樞密院各長老嘅不滿,決定逼宮。無奈之下,荃灣王二世決定將王位繼承俾大仔王三世,實權由樞密院把持,荃灣王二世逃亡至大嶼山北(荃灣海外屬地)。

樞密院啲廢老咩都唔清楚,決定打柴葵青叛軍先算,點知激嬲咗深水埗同沙田,兩國唔想見到荃葵青再次合一,決定出兵荃灣,兵臨城下,班廢老決定投降。

沙田丶荃灣丶葵涌丶青衣同深水㻉五國代表喺葵盛舉行和會。與會國同意承認葵涌及青衣聯邦國係合法獨立嘅主權國。荃灣國提出大荃國協嘅概念,將荃灣同葵青保持緊密聯繫,各國表示不反對,葵青表示會舉行公投,最後以60.9%支持票通過加入大荃國協嘅決定,成為創始國之一。荃灣王三世喺西貢男子大學讀書,被灌輸自由丶民主等思想,決定推行君主立憲制,令荃灣成為民主國家。

任何歷史紀錄都有盡頭,自葵青獨立,大荃國協成立,荃灣王三世立憲,標記咗荃灣正式進入近代時期。

大荃國協成立後,荃灣王國繼續佢嘅影響力,國協內可以免簽證入境丶通用荃鎊丶免工作簽證待遇丶聯合軍團等參協國優惠,而且穩定咗荃灣王國嘅勢力,令佢喺國際外交上舉足輕重,可以同沙田丶九港各國抗衡。

但係每一個國家,喺唔同時代,會面對唔同問題。荃灣王國失去咗葵青之地,人口大幅減少,稅收不足,而且失去咗貨櫃碼頭嘅控制權,貿易逆差出現,工資升幅太低,經濟發展停滯,荃灣人對政府不滿,更有重奪葵青嘅意見,令兩國關係再次緊張。

而鄰近國家競爭激烈,沙田王國大力推動工業發展,又將產品傾銷到荃葵青地區,同本地小商鋪丶小工廠搶生意,嚴重損害荃灣經濟。而近年荃灣樓價被外資(支那)炒熱,而本地青年工資低,難以上車,結果成為「低欲望城市」,經濟增長放緩。

軍事上面,荃灣毗鄰屯共,做成安全問題,令國民不安。荃灣王國一直以緩靖措施對待屯共,避免挑起戰爭,但屯共卻咄咄逼人,繼續進行核試。喺香港,只有沙田丶荃灣丶九龍城丶中西國同東漁國擁有核武,屯門核問題一旦爆發,fallout隨時降臨。

荃灣王國今後有更多挑戰同機遇(好土共feel ),荃灣王國嘅歷史將會延續下去。

荃灣王國簡史。完
荃灣王國。外傳。與南國海上爭霸

話說喺荃灣王一世決定擴張海權,同南方民主主義人民共和國發生利益衝突,自始開啟咗兩國關係緊張嘅形勢。

荃灣王喺殖民馬灣之後,一直覬覦大嶼山嘅土地。喺第二年,荃灣王派咗三千個探險家,遠航到大嶼山之上。而同時間,南國已經殖民咗蒲台島丶南丫島,當然希望得寸進尺,將大嶼山收入囊中。

當時荃灣軍喺征服咗大嶼山之後,就發展咗東涌同愉景灣兩個衛星市鎮。荃灣王喺發展市鎮嘅同時,亦都不斷地探索大嶼山,終於畀佢哋發現咗佔領咗梅窩嘅南國軍。

兩軍相遇之後,兩國君主就界定大嶼山領土主權誰屬爭議不休,更一度進入戰爭狀態。南軍當時派兵到石門甲,希望奪得東涌,將荃灣人逐出大嶼山。荃灣王覺得被挑釁,於是派出重兵,進駐東涌。

兩國嘅戰爭持續咗大半年,最終雙方都認為戰事比原先估計嘅長,決定重啟和談。最後東涌丶大嶼山北(大蠔灣丶小蠔灣丶深屈丶赤鱲角同埋欣澳)及大澳鎮歸於荃灣,而愉景灣丶梅窩丶昂坪以及剩餘嘅大嶼山歸於南國。但雙方海域爭議不斷,有坪洲主權爭議丶長洲主權爭議同埋喜靈洲主權爭議嘅問題存在。而呢個局面直至離島聯合國成立都延續緊。
荃灣史finished

有冇其他國可以寫?
唔洗講野 正皮
唔洗講野 正皮

Thanks
南國 最強 最屈機

有最強海軍 又可以捕魚 自給自足

易守難攻 佈防一流

南國人民 愛好和平 發展一流

有埋鐵路 真係不得了
荃灣史finished

有冇其他國可以寫?

深水埗同葵青係美孚周邊既領土爭議
我發覺幾乎個個國家都有人話係易守難攻

九龍果啲國家一馬平川,葵青/沙田/西貢只要跨過山脈就一嘢打曬成個九龍半島

九龍果啲國家一馬平川,葵青/沙田/西貢只要跨過山脈就一嘢打曬成個九龍半島

新界牛屎仔會唔會唔識打城市戰
利申:牛屎仔

唔知呢

南國 一建立 航空母艦戰鬥群 根本 其他十七國 都無力還手

又可以建立 海軍陸戰隊 海陸空根本玩撚晒

陸戰隊 一登陸 再配合海軍 backup 一搶灘成功
後勤上晒岸 已經收晒你地皮
南方民主主義人民共和國

南國 一建立 航空母艦戰鬥群 根本 其他十七國 都無力還手

又可以建立 海軍陸戰隊 海陸空根本玩撚晒

陸戰隊 一登陸 再配合海軍 backup 一搶灘成功
後勤上晒岸 已經收晒你地皮

冇核彈

海軍要同離島鬥過先知
陸軍步兵不及大北帝國水貨物流兵丶西貢林軍丶大西北牛騎
間諜戰不及荃灣橋兵

南區仔唔好郁啲就打飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞