紙皮婆婆現身 斥食環無情逼交擔保留$4搭車

178 回覆
129 Like 7 Dislike
知唔知紙皮咩價
報紙佬又作大煸情,成班傻撚一齊起哄

我真係唔知價
係咪賣成幾千蚊塊
賣左發達啊屌你老母

邊個先係傻撚

75歲朱婆婆日前賣1蚊紙皮換來食物環境衞生署票控,食環署不近人情做法惹起公憤。婆婆今日現身柴灣興華邨的黎志強議員辦事處,與協助她的黎志強見面。朱婆婆講起當日在中環碼頭執紙皮時的情況,說自己當時執到3塊紙皮,有外傭向她索取紙皮,並給她1港元,豈料5男1女的食環署職員突然撲出來,指她阻街和無牌販賣。

朱婆婆憶述自己當時立刻求情,但對方不肯,食環署職員其後更把她帶回上環的辦事處。食環署職員要告她阻街和無牌販賣,並要求交出擔保費。朱婆婆指自己當時身上只得34港元,食環署職員見狀,就着她交出當中的30港元作為擔保,僅剩下4港元讓她返家,因長者可享2元的乘車優惠。朱婆婆提起當日的經歷,即語帶哽咽,斥責食環署「點解要拉我?」

笑到仆街
成班人月薪加埋起碼12萬一個月,要六個加埋部處曬去捉個阿婆,唔講以為個阿婆咩大支野,點知原來係街邊執紙皮賣一兩蚊塊嘅阿婆
真心想知我地呢班立稅人比錢養緊咩垃圾

祝呢六個食環狗同有份部處呢件事嘅有關人等長命百歲,身患絕症,窮到仆街要靠賣紙皮生活,生生世世,代代相傳
婆婆都捉,有病
知唔知紙皮咩價
報紙佬又作大煸情,成班傻撚一齊起哄

咁撚好搵你唔搵埋你老母去賣
點樣可以幫到婆婆
大把大陸呀婆落離擺賣啦,食環捉又吊,唔捉又吊,連登
旺角魚蛋事件都係食環引起
食環心諗 玩鳩廢老仲唔做英雄

Sor 比起廢老 我更憎食環狗

廢老後生點廢都起緊做過d 野貢獻過

你班垃圾係度鋤弱

一日淨係捉煙頭都夠你班仆街交數啦
班食環狗個良心係咪俾狗擔撚左?
最仆街係平時最阻街的舖唔捉走去捉D蒜皮雞仔
其實你地想食環點?唔通只係捉大陸人行乞,鋪頭阻街?啲呀婆係無牌賣野wo,唔通唔洗捉?法律仲有用?
要屌就屌政府冇政策幫佢地自力更新,而唔係屌食環執法無情
有冇可能起到果6隻食環狗底?
其實你地想食環點?唔通只係捉大陸人行乞,鋪頭阻街?啲呀婆係無牌賣野wo,唔通唔洗捉?法律仲有用?

普通交收都要捉?
咁賣地鐵交收果班咪拉撚哂?

你不如入返你老母個西度啦
地球好危險架
仆街佢有心賣都話,特登去問阿婆賣比你裝鳩阿婆都算仆街中仆街
點解會有個外傭無啦啦問佢攞紙皮 之後又俾一蚊佢 仲要班食一早埋伏 班狗係咪請黑工

你老左被人捉到賣紙皮唔好怪佢地趕盡殺絕
真係好撚仆街

大律師:若無叫價 不涉無牌販賣
大律師陸偉雄表示,如按朱婆婆的說法,她當時從未想過要將紙皮賣給外傭,所以對方其後所給予的1元應屬餽贈,他稱除非婆婆當時曾說「唔攞得,要嘅就畀錢」,因有索款的行為,才會是無牌販賣。
過往多用以控告小販
惟陸偉雄說,過往無牌販賣多用以控告小販,並會以阻街一併控告長時間、大規模地非法擺賣,而又經食環署職員屢勸不改的小販。對於朱婆婆事件,他認為食環署可考慮行使酌情權不作控告。
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170616/s00002/1497549537112

你咁講同政府成日強調果種"法治"真係冇咩分別

得啦你最醒
食環狗正一賤種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞