有冇人雖然好憎中國,但始終都認為自己係中國人?

123 回覆
19 Like 237 Dislike
連5%台灣人口都冇
我唔會用DNA去劃分民族
平埔族文化上的海洋主義與母系社會,和漢人的華人大陸主義與父權社會,是截然不同的文化特色與民族風格。 台灣人只要祖先是在1949年前就已經移民到台灣的,幾乎身上都是留著平埔族的血液。 目前戶籍資料能查出的,是要在日治時期還未更改為漢人身分者,才註記為「熟番」,留下可以考據的資料。
台灣真正獨立左先再講
事實係我地係流緊中國人既血,呢點冇得改變
但只要一講咩中國人就好多人負皮,睇樓主就知
其實我都覺得中國人都冇咩錯,錯在共產黨
愛國必須反共,你可以身為中國人但反對共產黨
我只好講,我冇得否認我係中國人(既血統),
但我一定大膽講我係香港人
龍的傳人?
你流有中國五十六種民族嘅血
我點知我咩血,可能我祖先係外國人呢
總之講中國人就死
係啦係啦,中國人必須死咁得未
連登仔太多無腦跟風
中國同中共都未識分
On9 獨立都未做撚到啦
你比人負皮,好多人入黎屌柒你架啦,
快d走啦
只有中共可以維持一個中國
你鍾意認咩係你自由嚟嘅
血統論就咪玩啦,你試下去美國捉住個白人/黑人叫佢認歐洲人/非洲人?左膠屌到你飛街。
“事實係我地係流緊中國人既血”
然後
“我點知我咩血”

你想點?
我想講,我都唔知我咩血
唔知你真心定假膠,作個比喻可能你易明啲,若果你父母都係日本人,移民咗嚟中國生咗你,咁你流有係日本定中國嘅血?
美國/澳洲已經夠做例子
例如捉住侵講 你流住德國人嘅血,睇佢咩反應?
日本
總之我想講既係,唔理流咩人既血都好
我都不滿共產黨做既野架
就算係中國人都好,都有中國人受壓迫受打壓
我唔知共產黨係咪會千秋萬世,但我知好多人不滿共產黨
血統個d拗黎冇意思,祖先同父母決定我既血統
我只能選擇我既思想
佢講過German in my blood,但佢唔會講I am German
我覺得除咗醫學研究之外,其實血統論真係好無謂
原來有 不過都係見肥婆講兩句啫
唔會好似大中華膠咁日日講 我哋中國人乜乜乜,炎黃子孫點點點
樓主個po明顯想引人負皮
自認中國人一定唔會係連登到有咩好事發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞