有冇人雖然好憎中國,但始終都認為自己係中國人?

123 回覆
19 Like 237 Dislike
又block一件
我香港人 你大陸人唔洗開POST講
現代東亞人基因只細分為漢族,滿族,大和民族,朝鮮族,蒙古族,藏族,突厥族
https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_history_of_East_Asians
漢人一早代表左非以上民族

台灣人新加坡大馬泰國越南印尼華人等等一樣都係中國人(英文:Chinese)
除左原住民,華裔香港人一樣都係中國人
講咩百越族都係呃緊自己
扯到咁遠,咁大陸南部住既人包括福建上海都唔係中國人啦

利申:反大中華膠但認自己中國人(血統上)
基因?

人類起源係非洲,咁我哋又係咪非洲人?

文化?

我講粵語
用繁體字
追香港明星
睇香港youtuber
聽廣東話歌
食茶餐廳
食港式小食(雞蛋仔、砵仔糕、)

中國人?

你話我哋係清朝人都稍為有啲道理,19世紀已經係英國領土,中國20世紀中先成立,1997年先正式得到香港管治權。即係如果依家嘅香港人係中國人,咁以前嘅香港都係英國人啦
漢人一早代表左非以上民族既華裔人士
On 9抵全世界咁憎你個民族
視乎講緊既係身份認同定血統上認同
台灣人都係中國大陸走過去
好憎清朝會唔會叫自己清朝人?應該叫明朝人?
分裂左就分裂左架啦
日本人夠係漢人走過去
演化左新既基因變異,文化差異就evolve 左第二個民族架啦
香港700萬人有幾多真係原住民
8成都係幾十年前走難落嚟嘅後代啦
你柒左啦 rip
旅港華人先accurate
吾泣?
想派死?
血統同民族係兩樣嘢來
中國人唔係一個血統
原住民唔係
是9但,總之我係香港人
好似又錯唔曬, 但如果你係法國德國荷蘭人, 你會唔會同個比利時人講大家都係法/德/荷人先
文化就唔好講啦,台灣有咩獨有漢人文化係中國冇?
基因上,超過95%既台灣人係漢人
主體就係中國人而且同原住民混種情況極少

日本人點同,正確啲講係縄文同彌生人(朝鮮半島走過去)既配種再溝好耐之後先黎到既漢人
但主體都係彌生人,超過二千年既歷史

搵日本同台灣比都戇鳩
外國人咪當你Taiwanese係Chinese
就算血緣同文化係漢

都可以係一個新民族

阿拉伯人都分咗N個民族
呢樣我知
但外國學者一早統一左漢人做中國人血統啦
福建人夠同北京人唔同啦,你會唔會又唔當係中國人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞