求嵌入式蒸焗爐推薦

69 回覆
3 Like 3 Dislike
用左年幾微波蒸焗爐,唔係嵌入式,比個牌子你參考下
用緊蕙而浦嗰部蒸局爐,用咗4-5年,佢好處係2邊同前面出風散熱,普通家用我覺得夠晒,蒸水蛋蒸肉餅蒸雞扒,焗牛扒焗蕃薯全部做到晒,當然,佢焗爐火力好似最高係230w,自己睇下夠唔夠用啦,呢部出咗都幾耐,網上好多評價,仲有好多呢部爐嘅食譜分享
Miele
最pk係一開門塞條魚入去後,又要重新heating up, 到100度先開始計時。蒸肉餅冇所謂, 蒸魚時間好難掌握。
我見BOSCH列明有用 eco clean direct 塗層,但其實係咪都冇咩幫助?
德國制好似信心大D
BOSCH 同 Siemen, 同一間公司同一個代理, 我部BOSCH係touch panel, 用左2,3年(其實間中先用), 個touch panel左邊開始冇乜反應, 心諗換panel起碼2,3千...call保養上黎, 佢老味, 揸住本書仔, 撳幾個掣就好番, 盛惠750
點解蒸完嘢要清潔放喺蒸盤入面蒸完唔會有水滴/彈出嚟嫁喎我平時蒸完嘢爐都唔洗洗,打開門就咁由得佢吹乾就得嫁喇喎
ecoclean 係定時叫你做下, 話咩咩將D污垢除去。唔知有咩特別, 但我從來唔抺爐個D特別塗層, 仍然同新一樣。

但每次蒸完唔立即抺水再加drying (10mins), 一定好快生秀。
但做完drying, 膠邊D啲倒汗水仍要人手抺。一係打開門幾個鐘自然乾。
成桶水, 點自然乾?吸水墊都要2大張
我蒸完都會成機水 我會開對流焗佢10分鐘 乜水都冇哂
你個爐冇個container裝番凝結咗嘅水嫁咩

BTW,蒸嘢一係用低過100度,一係高過100度。如果校正100度蒸,即係啲水要不停大滾,好快用晒啲水,即係好多水凝結出嚟好易滿瀉
學野: 請問應該幾多度最好?下次試下
咁焗法唔會有水垢咩?
我用蒸餾水蒸架 如果用普通水我部機一早GG咗
不敢睇你蒸乜蒸蛋嗰啲我用90度,水唔會滾,蛋唔會起泡好滑滑。其他蒸魚、肉餅、排骨、雞之類我用110~120度。

因為我部爐低過100度係靠水蒸氣加熱only,power有限所以升溫慢,適合蒸蛋慢煮之類。如果海鮮嗰啲要猛火快蒸,就要用大過100度(我個爐會steam+發熱線,熱力來源主要係發熱線,噴水蒸氣只係維持個濕度。)
番去研究下steam個function有冇>100度先
蒸一蒸 d油就溶晒啦
可能我要用heat function110-120度加大steam先有你講嘅效果。
之前reheat鰻魚我只加一度steam, 未試過開4,5度steam蒸野
好pro 請問巴打用咩牌子蒸焗爐?
如果座檯式我睇中惠而浦個部
一般(eg蒸蛋)我有冚,蒸排骨蒸雞如果想快啲熟同多啲汁撈飯有時咪唔冚囉。
Rasonic啲野成日感覺貼牌,20k budget 㨂Miele入門款啦,或者再靚啲就買Gaggenau
真 都兩皮梗係Miele
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞