求嵌入式蒸焗爐推薦

69 回覆
3 Like 3 Dislike
各位愛煮食既巴絲
有個難題,預算2萬內,想買座嵌入式蒸焗爐。
而家有2個選擇
1. Rasonic RSG-R80G
2. Siemens iQ300CS589ABS0H

Rasonic就有上下火,但Siemens就無下火。下火係唔係好重要呢?
或者呢個Budget仲有咩好選擇?
輕輕一求
Rasonic唔係cheap牌黎?
西門子個款無下火,下火重唔重要呢?
我都睇緊,通常點揀size,兩個人住
我見價錢range差好遠,幾千蚊又有,幾萬蚊又有,但唔識睇有咩分別
去import appliance 買抵好多
見到呀,平好多但穩唔穩陣?
有冇之前幫襯過既巴絲分享下
我覺得重要,冇下火一來爐溫冇咁句勻循,二來例如焗蛋撻咁就有啲難。
真心平好多但驚有壞又冇保養得不償失,希望有巴絲分享下 我都睇緊Bosch 同埋Siemens兩個牌子,因為只可以裝到45cm高所以得好少款揀,唔知應該買邊部
睇你主要用途係蒸定焗
建議揀單一功能好過蒸焗一齊
屋企裝爐時個師傅講到明發熱線唔可以長期濕水否則好易壞
同埋用落就發現蒸爐火力好低
一般翻熱燉湯都仲得
蒸肉蒸魚蒸水蛋真係十世都唔熟
快快脆脆用返鑊蒸好過
Panasonic 子品牌
平價版本嘅panasonic
蒸加微波就夠力, 味道仲好OK, 不過有人抗拒微波.
Thanks!! 不過我係開放式廚房空間有限,放唔到兩個爐,同埋真係又會蒸野又會焗野,所以咁樣2合1就好岩用,好難放棄其中一個功能呀
Rasonic係本地信興牌子
信興係香港Panasonic 代理
找pan記design /零件姐
買左Bosch 同西門子接近一樣
咁你睇吓蒸多定焗多而選擇容量
蒸要細爐
焗要大爐
蒸焗有爐加微波
已經係同一間公司
係呀
我都係蝸居無辦法
我都想蒸一個爐、焗一個爐再加部洗碗機
同埋啲款式多啲
但唔知啲電岩唔岩同有冇伏
我用緊 其實你蒸之前預熱部機就可以 即係水滾先落鑊咁
買左BOSCH幾年。全屋最懶就係佢。
蒸爐清潔好Q煩。蒸魚蒸點心真係清潔時間仲多過蒸嘅時間。只會燉幾個鐘先用;
焗就用左幾年都係用第一個mode - 4D airing
好提議
下次試吓先

清啲倒汗水真心屌出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞