[PolyU] 紅磚大學討論區 (64) - 虎年要幫滕狗開年

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
想問下summer sem通常開唔開ap10006
有無Ching知道如果同一個CAR Area 讀咗兩科既話,個WGPA 係計高D 果個grade,定係用新讀果科個grade 取代舊果個?
我個情況比較特別:本身有一科(下稱科目A)唔係CAR 科黎(今個Sem 之前都唔係),亦都唔係graduation requirement,只係某D major core 科既prerequisite (但科目A 本身都唔係graduation requirement,係for DSE 無讀個別科目既人讀,唔係人人要take)。而另一科(下稱科目B )就係正宗CAR 科。然後今個Sem 無啦啦科目A變咗可以fulfill CAR requirement。所以而家我Reference Checklist有一個CAR Area show 我係6 out of 3 credits。咁如果我科目A係year 1 讀,科目B係year 2 讀。果個CAR Area既grade係計邊個?
請問你reference checklist入面嗰科subject A有冇出現duplicate indicator?

如果有,學校通常唔俾你double count一科嘅credits去同時fulfill underpinning同car兩個唔同嘅req,你點都要補一科填數(可能讀額外一隻car/elective,睇prog要求),詳細建議問dept admin
有(用Y表示)。問題係underpinning 果度Subset Credit 係3 of 0,然後我有一個CAR Area Subset Credit係6 of 3 (上個Sem 之前係3 of 3,因為果陣嗰科Subject A 仲係只當underpinning,嗰3 係for Subject B)。今個Sem 科目A 變咗both underpinning 同CAR,所以而家果個CAR Area show有6個credits。請問正唔正常?Thank you🙏
因為我驚佢用科目A 變咗當做fulfill CAR,然後果科正宗CAR (科目B)就作廢。本身科目A 係for underpinning,科目B係for CAR。然後當我無fulfill underpinning。
WGPA同CGPA一樣,計算時會一律包括你所有讀過嘅subject,唔會考慮各個subject係fulfill緊咩requirements,所以你而家喺eStudent見到嘅WGPA、CGPA都係包括晒A、B兩科在內計算

到你last sem填apply for grad嗰陣,系統會問你揀A定B作為你嘅CAR fulfillment,你只需要揀返A、B之中較好Grade嗰科。如果你無揀到、多出嚟嗰科又唔需要用嚟fulfill其他req (free elective),咁嗰科係會當excess subject,雖然transcript會顯示,但唔影響Award GPA同出Hon
唔該你。解釋得好詳細🙇
咪搞笑啦你

搞到好似小學雞咁互爆對方啲野咁

好彩你係前外務秘書
Life sciences?
應該只會有car subject
另一科CAR D
Map reading 有冇人同我一組
可憐
Form 到組啦
笑死
Lm
想問一問alumni 點返campus
住hall黎講 poly啲規矩係咪最on9
不嬲都話係豬欄黎,睇佢收人準則就知幾on9

除左真係有需要住個d,其他人咪又係同dem beat一樣,五件事呀嘛,唔做唔得嫁
例如呢? 我住學敏咪好地地
過12點唔可以有異性同房係咪poly獨有
想扑女
監獄黎 真心唔建議住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞