[走得快好世界]怕樓市出事 趁仲有賺即賣樓套現 現搬回與家人同住

78 回覆
16 Like 13 Dislike
同埋講到出去投資賺硬咁...
而家唔洗點蝕已經當贏
為鬥氣實乜都講得出
秒到隻波台狗
Ching 住開木屋? 我住雀悅庭冷氣都洗左十個
岩岩想幫手計下
好彩碌左落黎計見到有巴打計左
【二手樓價】港島藍籌屋苑都要蝕 海怡半島業主睇淡後市1,146萬蝕讓沽貨 3年半帳面損手24萬
股樓投資
19:49 2022/01/19

農曆年尾本就是樓市淡季,加上近日疫情肆虐,業主態度軟化,市場上也多了減價盤,甚至蝕讓盤。中原地產盧鏡豪表示,疫情持續,加上面對加息風險,有業主睇淡後市,選擇蝕讓單位。

同場加映︰【青姐話】新舊經濟齊熄火 負面訊息一籮籮

播放影片
成交單位為海怡半島29座中高層H室,實用面積687平方呎,三房套間隔,望內園景。業主以1,146萬元將單位易手,折合平均實用呎價16,681元。代理指,買家屬於用家。

據了解,原業主於2018年7月以1170萬元買入單位,持貨3年半,帳面蝕24萬元。另外,海怡半島同類單位於樓價高位時曾以1,283萬元沽出,是次成交價較高位回落10%。

管理費$1000真心平
睇標題都知係邊位user
十幾萬裝修真係冇乜可能
你大大聲話唔洗計都知蝕
人地就計撚埋俾你睇底面條數都無蝕
就算你講到賺得20萬
都係賺 無蝕到
咁請問你句唔洗計都知蝕有咩根據呀?
淡淡真係鳩嗡唔使本
自己柒撚咗就屈人AA
唔好咁痴線啦大佬
用最貴租嚟計
裝修30萬
息讓埋佢先叫賺20萬
息口根本唔止7000
計啱條數點賺?
你睇清楚再駁啦柒頭
你睇下佢啲計法點樣計 你都on9
即係我鐘意vintage唔裝修就賺多30萬?
一層三十年既樓 內文都寫明買家貪佢企理即刻有得住 你哋要話冇裝修咪冇裝修
一早講咗計裝修
租樓你都要買電器啦
師兄好波,成班淡友都係窮鬼,有錢人點會唔識計
屋企有啲錢⋯唔係你
越駁越柒喇,早D收皮算啦
柒到無眼睇
你自己拉上去睇啦
計息佢就計最低
計租就計返萬三
又半佣
未夠48個月就計48個月租金
十足十aa9氹人買樓計數手法
特登唔駁就係睇吓幾多傻仔俾人帶風向
H多1%每個月俾多7000蚊息?你唔識就咪撚亂計啦傻鳩已經無計你鳩計4年都係頂息率

同埋租樓唔洗買傢私?唔洗AA佣?

同埋用同一棟樓計,既然你租完可以就咁住,點解買完唔可以就咁住?你乜鳩嘢邏輯?大把嘉湖仲係住緊原裝修
想問下4年利息59147嗰到
為免俾狗咬,我用1.5%息口來計
基於一般按揭都係倒金字塔還息
頭48個月息口都平均要2700左右
想問我理解錯咗?純粹想指教
我依家還剩二百幾萬都唔止2700息個月啦
7000都計少咗佢
咁你計你心中條數出黎比人睇下
計咗啦自己拉上去睇
如果要計返足裝修最少多十幾萬
息又計少比佢
變相焗住租4年樓咪叫執幾萬
要黐返屋企住咁on9,緊係出去租樓啦。依家出面租樓咁平,無錢可以幾千蚊租劏房,有能力幾萬蚊就租到人地幾千萬豪宅。性價比咁高點解要辛苦自己。租樓係賺生活同人生,係無價架。租樓先係王道。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞