[走得快好世界]怕樓市出事 趁仲有賺即賣樓套現 現搬回與家人同住

78 回覆
16 Like 13 Dislike
你咪就係由果時開始幻想 成篇文原文都冇講係今次個賣家出錢裝修 咁都唔係你幻想係咩
你點肯定唔係佢買番黎已經有裝? 4年裝修如果保養得好一樣可以好企理

同埋都係果句啦 豪埋比你都要裝70萬先叫蝕
但實際條數甚至佢有冇裝根本冇人知 仲係度包拗頸
比你即買即住都未到48個月 你又計埋
淨係計買嗰次手續費 話賺70萬
就話豪比我你都幾搞笑
你自己睇睇條數
自己有利就計多 冇利就隱瞞
仲話要裝夠70萬先打平條數
咪叫你計比我睇點蝕囉 你又唔計 你話肯定蝕喎 睇過?
租樓咪又係要比佣我夠冇計啦 你又唔講
按揭回贈唔只1% 當年造h按都唔洗h+1.3 我夠冇計
我計佢做盡8按已經對你好有利啦ching 如果佢做5成個息少大一截添

你老味就黎要拎篇 怎樣才算贏巴塞 出黎 同你講真係哂氣
租金呢啲機會成本你計足
唔計裝修點計你都贏啦
講經?
跟住上唔返車, 唔係無試過
計少咗 政府補貼差餉,利息扣稅,mortgage link !
我都想買樓,儲左好耐錢都未夠🤦🏾‍♂️

新樓個價真心痴撚線

都唔知點好
所以話淡友成日淨係得把口
叫佢計條咁撚簡單嘅數都唔撚識
計撚埋俾佢喇 又嗡第樣 又裝修又乜乜柒柒
505萬樓使唔使裝修70萬呀
定係又要計埋同層突然有人跳樓變凶宅同層

all in tesla 訓街仲賺得多啦
我買幣賺仲多啦ching

又block一個
隨心
20年3月之前應該都係2.5厘息,一年計少4萬,兩年8萬

另外19年3月544高層租先租緊12k,最新21年10月544租緊12.8k,18年應該11k多d平均當12k,18年4月到21年12月,45個月,姐係540k

一加一減
380->460
620->540

唔計機會成本姐係自己呃自己假設你資產升左50%,但同期定期已經俾到30%,實際只係賺左20% vs second best option,同埋你比較緊租樓,咁無理由expect 佢放一球係到4年,中學經濟第一樣學既concept黎

最起馬都補返個通脹俾佢ie ibond加埋幾年都派左10%,姐係十皮可以拎黎補貼租樓

姐係我租樓vs買樓條數應該係450k賺+(460k成本-540k租樓-100k通脹hedge)=+430k

呢個數假設
risk free 既ibond 做機會成本,好保守
無裝修/裝修時間成本,無乜可能

比較實際既情況應該係小賺/打和
人地都講明新淨企理
裝修頂盡咪十幾萬
搵大陸訂三房十萬內包裝包設計搞掂啦
睇黎你都未買過樓,連裝修個價都唔係好清楚
成間屋重新裝修
十萬裝撚到咩
唔識唔好9up啦
印花稅15萬
按8成以當時利率計利息差少少已經8000個月
計佢平均7000蚊*45個月
買賣兩次佣10萬
律師兩次2萬
管理費約1000*45月 4.5萬
計埋上手幫你裝一半
自己執下加傢俬都30萬

實際支出 都80幾

42月租金 13000*42個
帳面賺45萬
按揭回贈5萬
約105萬

比你計埋最高租金先大約叫賺20萬
原本有打算租樓咪叫賺咗囉
呢兩年租跌幾左幾多都未計
叫做平啲租左4年屋
咁樣你都叫賺咗
用你班aa狗計法個市梗係長升
為咗唱好個市賤撚到
用左3,40萬裝修你唔講?
訓街賺最多,人地第一層自住,你已經用黎收租
訓街日日賺
又話肯定蝕住走
搞咁耐都未圍到條數,柒就唔好撐啦
賺咗自己住個錢
實際上圍到條數?
仲有我裝修同利息都計少咗
你估正常計有得執
仲要所謂有得執係計你出去租樓
如果普通家庭點解唔痴屋企住多幾年先買樓
加呢樣加果樣 條數自己預既都計唔到蝕 所以做人唔好講野講到咁盡咩肯定蝕住走 柒左認未算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞