[走得快好世界]怕樓市出事 趁仲有賺即賣樓套現 現搬回與家人同住

78 回覆
16 Like 13 Dislike
【二手成交】怕樓市出事 趁仲有賺即賣樓套現 現搬回與家人同住
股樓投資
17:13 2022/01/11

最近疫情升溫,市場氣氛回落,樓價反覆回軟,促使部分業主先行沽貨套現,鎖定利潤。中原地產何家樂說,嘉湖山莊美湖居1座低層D室,實用面積544平方呎,三房間隔,原開價610萬元,終減價一成,即60萬元,以550萬元沽出,實用呎價約10,110元,較市價低約半成。

據悉,原業主本身自住,見近期市場氣氛轉差,持貨心態減弱,決定鎖定利潤沽貨離場,搬回與家人同住。代理透露,買家為上車客,屬意單位裝修保養企理,無需額外花費裝修,見樓價比市價有折讓,即捉緊機會購入自用。

據了解,原業主於2018年4月以505萬元買入單位,持貨近4年,現帳面賺45萬元,物業期內升約9%。
計返肯定蝕住走
你計黎睇下記住計埋租3年樓既成本
當年買入時交嘅稅、佣金、律司費呢?
首置自住的話十幾萬左右嫁渣,4年自住喎,一萬蚊租一個月果到都慳48萬,供樓利息有得扣稅同有ML acc,佢仲要賺住走,有數得計前後4年執60-70萬,呢舊錢對佢嚟講要用幾耐先搵到返嚟?

自住係真係要買,租樓超過3年倒不如買
借錢唔洗息?
印花稅 佣 律師費?
仲要內文話買家見靚裝先買
你三年租頂唔頂得返呀?
我唔知呀但你話肯定丫嘛
又唔計黎睇下 你話係就係咩
拎黎抄底btc好過
自己Google 啦
唔洗計都知蝕
柒撚完唔認
做得好
宜家可能會俾d傻仔笑 但兩年後睇返
業主一定唔會後悔
咁岩今日早收陪你玩下 另外修正番係持貨近4年而唔係3年
買入價$5.05M 假設佢借8成 (2018未有林鄭PLAN最高做8成) 利率有升有跌一律用最新最大路既H+1.3%

印花稅$151,500 + 代理佣金(半佣) $25,250+ 律師費 $10,000 + 4年利息 $59,147 + $57,532 + $55,892 + $54,229 - 按揭回贈1% $30,300
買樓總支出 = $383,250
睇番2019年(得3年紀錄) 嘉湖山莊544呎 市值租金約$13,000
租4年總支出=$624,000

就算樓價冇升跌佢都已經慳左24萬先 但事實升左45萬 即係賺左接近70萬
點樣唔洗計都知蝕呀連登數學家?

你班垃圾樓淡 不學無術 數又唔識計 邏輯混亂 淨係識9up
我宜家計埋比你睇你柒撚左啦 出番黎認柒接膠啦柒頭皮
買一次費用計完 唔計埋賣個次啲錢?
裝修又唔洗錢?
基本邏輯都錯仲懶叻拋書包
自問屋企有啲錢 幾層樓揸手
唔明你咁怕人話樓市跌做咩
呢兩年的確樓市係跌喎 接受唔到現實?
決定鎖定利潤沽貨離場,搬回與家人同住

跟本本身有得住,點解要計慳咗幾錢租?
Tax,律師費,agent
每月洗費,管理費,差响
全部係錢喎

係咪賺好多真係唔識講
其實仲要計埋管理費同差餉,租屋唔駛比。
同埋比首期個20%,都應該有回報。
賣樓比多次佣金律師費 都係幾皮野
我比你計埋 差餉地租管理費 都冇可能由賺70萬變倒蝕啦
成篇文邊度有講佢裝修呀 你自己幻想出黎?

本身你自己走出黎話「計返肯定蝕住走」
問你點計到蝕又比唔到條數出黎 計埋比你睇冇蝕仲賺左 又係度顧左右而言他

一句講哂 咁宜家究竟佢賺定蝕呀 柒撚完唔認
師兄有料
上面覆左 計哂都冇可能由賺70萬變蝕

如果你根據已知事實計到佢蝕既 你比條數出黎 我唔介意大家一齊參詳下 柒左我一定認
但記住唔好自己幻想咩裝修洗左幾多 首期如果買左TQQQ又點
唔駛咁激動,搬埋tqqq..我講既回報可以係定期既。
我只係提你計漏d咩。
因為我見你咁認真計,當然希望你計得更加準。
買家為上車客,屬意單位裝修保養企理,無需額外花費裝修,見樓價比市價有折讓,即捉緊機會購入自用。

冇裝修佢可以執少少
有裝計埋點賺?
我自己識人裝修平極都三十幾
保養企理,剩係油油執修
計埋電器廿萬有找啦
你要咁計你話淨係油油 電器
5萬蚊咪算囉
你又知係個賣家裝 再上手裝既唔得? 冇講既野你自己幻想埋 咁你玩哂啦
唔通我又話佢買左樓溝到條靚女晚晚屌西 慳好多叫雞錢呀?

同埋我計到佢賺70萬 我讓埋你半臂當係佢裝修都要裝70萬先可以叫蝕

你自己碌番上去睇下自己講過咩啦
你話「計返肯定蝕住走」呀 柒撚完唔認
簡單d 唔好計槓桿

500萬,4年扣稅扣律師費扣管理費執20萬左右

中間賺住果度其實只係500萬既機會成本
第二次覆你已經講緊有裝啦
睇唔到又話幻想加入去?
冇可能住足4年
48個月租又加入去計?
其實佢本身都可以痴屋企人住,話賺咗住其實係呃自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞