想砌個NAS出來取代iCloud, Google Drive同Dropbox

98 回覆
4 Like 35 Dislike
部 nas 放喺喇叭 隔離
其實會唔會震壞硬碟?
間房實在冇乜位放部nas 喺其他地方,,,,
個喇叭幾大先

你話坐地喇叭就好大機會收皮
呢款呢
如你係用apple device,根本係焗用icloud
Docker 裝photo prism
呢D喇叭玻璃窗都唔夠力震得爛
如果只求backup相同方便存取呢?
用番hdd back up 定應該用nas
"對我黎講" Dropbox share file 仲係好過 Google drive
雖然 Google drive 係快好多, 試過好幾次 Google drive 個 file update 左, 但唔識自己 sync, 試過 2 部 pc 都係咁
365 個個 1 人 1tb 索性比老豆阿媽電話 backup 相用, 自己用 1TB 根本唔夠
icloud 就純粹方便比 iPhone whatsapp backup
唔使理個spec
我416play用緊14tb
個好似係要5個account, 每個月每 account $100 喎
幫大公司買harddisk
用緊 Synology, 不過硬體太癈,當佢做s3 Glacier
私家淨係icloud
其他公司俾
想問下點樣申請/買?
喺google workspace上面淨係見到 5TB HKD 141 一個月
SFC比咪得
你用開依D服務基本上係唔會接受到用部NAS取代佢地
唔可以完全,iphone 用icloud 儲相太方便
可以
但想睇返點都無咁方便

Album 係iCloud d相快到好似local storage 咁濟
如果你主要係相 建識都係upgrade iCloud

我買完pcloud backup 完
最後都有upgrade 埋iCloud
因為方便太多
揀個最垃圾既黎用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞