想砌個NAS出來取代iCloud, Google Drive同Dropbox

98 回覆
4 Like 35 Dislike
3TB 你夠唔夠用先
同埋NAS唔平 好少少既920+都4k
想穩陣D 用NAS hdd 3tb 都1k
呢到已經夠你4年cloud
NAS都唔平禾禾,你預正常4bay 3TB成本至少5000蚊,到你隻NAS run得3-4年你啲HDD又開始要換,又要俾2-3千出黎買新碟,啲重要野又要搵off-site backup,最終又係要買cloud storage...

利申:用ds918,啱啱上個月先攞咗3千蚊出黎買新HDD,用OneDrive幫重要野做backup(有買office365 subscription,有1TB)
點解計8隻?DS918+得4bay,最大好似只食到12TB
小弟backup都唔係full backup晒,啲片用舊HDD backup就夠
咁計啦,我第一套碟既成本係:
DS918+ $3400
Toshiba 3TB desktop HDD $510 x 4 (當時budget唔多買desktop hdd用住先)
Raid 5 > 7.8 TB
(3400 + 2040) / 7.8 = $697/TB
但以上既HDD用佢30000-40000個鐘就開始有bad sector
所以其實每年既成本係$174/TB

如果以我而家果套Toshiba Enterprise 4TB,平均每隻$840去計:
(3400 + 3360) / 10.5TB
$643.8/TB
當我用到5年,每年成本就係$128/TB

當然啦,你買得越大成本就越平,但如果純粹用黎做storage既話其實玩唔過,因為你要自己管理,有事要自己咩飛,如果唔係有興趣/識玩/唔怕煩我諗你都係唔好搞

小弟本身部NAS除咗用嚟做storage之外,仲會行VM做Unifi SDN server,小型lab,radius server for WiFi login,Music streaming,24x7 BT download (呢個好緊要)
我見spec寫最大10TB,不過啲鬼佬話16TB都得
security個啲唔驚咩
想問 toshiba n300 較好,還是 死雞 iron wolf較好?
用iCloud 2TB
Google真係要用咪分幾個account
Dropbox cut左佢啦
OneDrive長syn NAS?
咪又係sata port 好難用唔到wow
Pcloud lifetime
NAS主要係for放私人野 珍藏 同埋可以無internet都access到
Cloud就放啲無關痛癢 無左或者流出左都唔心痛嘅嘢

利申:用緊自組NAS+iCloud for 自動全機backup
backup 放係第2間屋
Yes 不過只會sync特定folder
U grad有個1TB可以永久用,只外自己subscribe o365又有,同埋o365本身可以share 5個account用,每個account join咗入去都會有1TB,所以夾埋有5TB (好似而家新subscribe變咗6個ac),不過我都無用盡
我又未真係試過,而且又唔知佢個os會唔會block,ram都唔係隻隻用到啦,一陣老點咗人買幾千蚊hdd用唔到就慘
Reboot 個nas會唔會要你re mount過個OneDrive ?
唔知點解我果個會 之後要重新syn 一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞