想砌個NAS出來取代iCloud, Google Drive同Dropbox

98 回覆
4 Like 35 Dislike

Features又少
唔係咁重要嘅data
就咁router插隻external drive算啦
access 得慢
佢唔係話想自己砌咩
自己搞可以平好多
NAS咪一樣用同一條線
要快就只有用cloud
Sequential 可以分別唔大,但如果個folder 多files 你個router 有排load
我仲要用黎做mac timachine
有d人用埋ssd cache
擺AV是撚但啦
唔係要做埋Plex server掛
上tb買,包你開心
想知咩公司客會用db
佢地做公司客係生存到
純backup落晒s3 deep archive有冇得諗
ds720+ ?
咁不如直接 google drive算啦
我見九成都係用m365
Storage 平,但Traffic 錢貴
我都想搵個provider 幫部nas 做異地
而家用緊backblaze 大概80 蚊一個月
Aws 好似仲貴...有冇啲平啲...唔駛成日download 只需要做weekly snapshot...
搵朋友啦
我搵左屋企人用hyper backup 互相remote backup
nas點會平得過cloud...
除左多d permission control,我唔覺意nas有乜好
Exact7ly
iCloud同Google drive個價值係成個生態
唔係file storage咁簡單

而nas嘅價值係computing power
偏偏買nas 嘅大部分人係唔會搞docker/VM
iCloud好難唔用我有Nas仲用緊
識啲人識setup啲簡單server,簡單network就話自己搭nas條數長遠抵過google cloud/icloud好多。

大佬,人哋會不停update啲新技術同新功能,你個nas裝多兩個app都慢到抽筋啦。仲未講計security同high availability
用緊synology + one drive syn
唔知點解一off power /重開個nas就要re mount返個cloud
一re mount又要重新syn過哂one drive啲野 有冇巴打識set
屋企部gen8 行左超過10年....
truenas + nextcloud 都可以做到相近效果
但講真個learning curve 幾大
要俾唔少學費同時間
如果本身唔係好識 個過程會好痛苦
圍埋未必平得去邊 安全方便等等都遠遠唔夠google drive 個啲(除非功力夠深)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞