港大商學院資訊科技主任自縊亡, 懷疑因為工作壓力

124 回覆
240 Like 8 Dislike
自殺係咪可以解決你所講嘅問題?
做IT都咁唔理性唔怪得做唔掂
做人唔好咁反智,咩叫情緒病?你唔會傷風感冒既咩?
用你既邏輯黎講你作為靈長類人類屬動物IQ高過咁多動物都唔識照顧自己曉病,咁係反映你廢定係你特別弱智?
大學做IT係真心大壓力
Rip
你依種人美化自殺嘅人先係最反智
事主係自殺唔係被殺
明明佢有兩項選擇,一係辭職一係吊頸,佢自己揀後者
同傷風感冒有咩關係?
港大商學院幾出名下 個個都話難做
pay呢
字裡行間睇到條友同埋心基本為0 睇野太片面
一係社會經驗太少 以為理性係凌駕一切
大家同佢講太多 佢都應該理解唔到
咁都叫難做
你係jobsdb 求其search it officer
學院 d tech已經落後過出面一截
已經唔洗點追求創新
人工唔好再講
出面大部份仲閪過呢D學院
去隔離大學大專冗員post睇下,佢講緊既難做唔係淨指IT ,係所有field大部份位都都難做,個種難做唔係個緊用乜新tech舊tech,而係個種不可思議既工作量同要求
陰謀論咁論 呢個位死過兩條友
係唔係有d唔見等光既野比人埋單
小朋友你做超過十年嘢先再講
係人事果方面
咁所以人工未唔同
Well paid for it
你做下big 4 試完地獄其實岀面好平靜
成日響度鬥地獄,即係你響第十八我響第十七層,你慘過我所以我就唔慘咁樣比?成日玩魚蛋論正一白痴港豬黎
響個度可以做得耐,一係就夠無尊嚴可以死忍爛忍,用阿Q精神頂住;一係就夠仆街用人冷血無同理心,處事手法務求達到方便自己無野上身話之你死。向上知情不報、向下有怨無路訴,啲機制又on9,人事唔出問題先係奇蹟,無問題、好似上面啲離地能咁FF咁好做,點會啲職員流失率咁高
痴線
auditor邊有精神自殺
好多人怕唔續約一味做yes man
仲唔夠咩屌
IT狗悲歌
??
小事就叫痛 就叫春,咁繼續叫
見下醫生/ IPO 律師/ Auditor /工程師/ IBD先
小朋友咁就叫
你又知小事?你知事主咩事?
做人咪咁ON9啦屌你,又講魚蛋論又做通靈王,柒到唔敢睇,你做傳心師一味靠呃既你跟係唔辛苦屌你
可能個事主另有心事。
如果因為工作就真係唔值
遺書寫明工作壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞