港大商學院資訊科技主任自縊亡, 懷疑因為工作壓力

124 回覆
240 Like 8 Dislike
啲user閪 乜都要IT做
大佬呀,website又係靠佢
賣野個系統又靠佢,班客既資料又係靠佢,sales. report trend. 既資料又係靠佢
邊敢吹班大帝
得撚別多
集中地黎
IT dogs need help
呢間濕鳩人又唔請得多,要求就要服侍300個steve job咁L高。

個個月走成十幾個人,但個個請得返埋十個契弟都無,三個蓋掩十個煲,d煲蓋越黎越少,d契弟又無knowledge transfer係咁搵人大射波壓落去,直到將堆野責哂落另一個煲蓋度做到人想走為止又斷一層,總之一日無大獲野發生一日都覺得天下太平,然後個個點人做野都好似慈禧太后咁,個個都要貼身太監但太監得一個要走埋去輪住比人屌,個個太后點人做野都覺得"想騎條龍飛咪搵條龍返黎囉咁簡單",又唔lum下呢個世界邊L到有龍,呢家仲話要cut cola加人工要做apprasal 先加得個契弟咁多,又無benifit又無bouns學人cut埋巿場調整人工同跳point,作為食物鍊最底層既IT狗做個職位無位射走d波、責任感太重日日死做爛做比人屌到爛又無錢,情緒唔爆煲就有假。契弟先入去做,新入去做個d 做得長都9成9契弟黎。
商學院,醫學院,學術打工界兩大毒瘤,入去做完出返黎人工都唔夠比睇醫生
有bug搞錯晒d transactions, database執死你
雖然都係IT9執屎
一定係hku
仲有一切同pr 有關嘅工
上面話咩上面壓到來
真係未返過工
上面換隻mouse都話急啦
唔chur你, 你點會的起心肝做
你自己搵D理由reject/理由做唔到
咩都拎上身做, 鐵人都唔得啦
呢d非營利機構有d位仲衰過私人
btw rip
教授都辛苦嘅
大學有funding嘅話佢要你做咩都得
officer位大約AM左右吧
會唔會太多鬼
仲要係「搵你去㩒唔自己來明益你」的態度
N賓唔係淨係放觀塘咩
工作壓力?
辭職囉
使唔使呀
幾時到醫學院姓袁嗰件
冇碳粉要自己出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞