嚴選最有創意嘅九巴報站機Error

863 回覆
3748 Like 53 Dislike
d科技水平都幾落後

關於報站連接電子路線牌, 想問下係唔係重有啲車重未連接?

我見啲舊車例如新記4000-4039好多都連接咗, 但反而人力車5550-5552就好似冇連接。

其實邊啲車連接邊啲車唔連接有冇準則?

另外想問下關於套LECIP報站, 其實佢同NEC有咩關係? 點解Telargo 同 LECIP 都要搵NEC 做代理?

我記得2017年底LECIP大規模安裝嘅時候, 車長要手動輸入路線號碼, 揀方向揀行車路線, 開始上客就篤一篤個站名開始報站。
依家係唔係車長用職員八達通登入系統, 然後報站平板就自動顯示車長依家要駕駛嘅路線? 上客時再篤一篤站名開始報站?

麻煩哂巴打。
小弟卡佬嚟㗎咋

而家套系統已經發展到一上車拍卡登入之後就咩都唔使撳直到登出,除非有咩廣播要用、塞坑打圈或者咁啱架車無連接平板同電牌(我見9成9都有駁,無駁可能只係咁啱未駁)。一登入已經同站長紙攞咗料,開車前10分鐘會自動轉牌較八達通,一開車就自動識開始報站。
依家的確要手動轉價錢 所以好多時都有司機唔記得轉
因為佢個濕鳩自動跳分段會憨鳩鳩跳翻轉頭
所以索性閹咗佢算
一句講晒 啲大陸野從來只有一開頭體驗階段良好
之後啲bug多到你都費鬼時fix 等於係壞嘅

狗巴突登拆開續樣黎
插名牌 八達通轉價錢 報站器唔識報要求你手動
又可以多幾樣野寫花個底
多謝巴打分享

和宜合鳩畿動場=WEST KOWLOON STATION
巴打喺九公司做?

即係九公司試過報站器駁八達通自動轉分段但失敗咗?

九公司個報站電視近排開始show車長姓氏同員工編號, 都有啲驚訝, 原來九巴科技都有少少料.

不過好似只係閂落車門嗰下顯示車長資料, 一報下一站就唔會再顯示車長資料?
真係無可能會錯, 你話亂碼都唔會咁
邊個設計個program真係要比個奬佢
Fd係入面做 佢話有得㩒 不過初初試咗幾次
等等等 等到下個站都到 都唔撚識跳分段
之後先知原來係虧嘅 有呢個功能不過係廢嘅
Mon個車長資料好似都係一啲啲車有 間唔中見到
可能比人屌得多 城巴新巴就真係電子化
狗巴就樣樣手動

不過靠啲工會都係閪多過like
好似最少一個鐘頭飯鐘 講到佢哋爭取翻黎咁
爭取幾十年 要早幾年先爭取到?
咪又係炒車炒得多 運輸署壓落嚟 狗巴焗住改
請問如果塞坑打圈, 車長要喺部平板度㩒乜嘢?

當初聯營線新城車長去到九巴站頭, 個平板有得俾車長調整同確認開車時間。
想問下呢個功能依家係唔係冇咗? 聽講新城好似有派人過去對家站頭協調開車時間, 唔知係唔係真...
真AI巴士
因為以前見過站長係報站機插USB 更新資料
就算如何,老九都唔及善水先進。
分分鐘九巴覺得部平板會令車長分心
下次坐車可以留意吓(下層會易聽啲)
如果下一個站係要轉分段(包括循環線轉方向/轉雙向分段價錢)嘅話,個報站係會先細細聲「嘰」一聲,再出「叮咚 下一站設有分段收費/請調較八達通」,再報「下一站係XXYY」
個「嘰」一聲就係自動轉分段嘅遺物

宜家個功能好似閹到得返去到終點站提人落車時會「嘟」一聲幫部八達通轉方向,不過我好少會坐車坐到終點站,唔知有幾多部車仲 work
多謝巴打回覆

請問大約係幾時見到?
我好記得呢個嘰一聲呀

我之前心諗, 橫掂都有廣播提車長㩒分段, 做咩要整埋呢個嘰一聲, 原來係自動轉分段遺物

多謝巴打資料

又諗到另一條問題, 九巴車廂個報站電視會播片, 但套凱倫報站咁廢, 冇諗過佢支援播片, 會唔會係Openmatics黑盒負責播片呢?
自動轉八仔機方向呢, 有陣時個報站去到終點站都唔會播提人落車, 所以自動轉八仔機方向呢個功能應該未必時時work

真係連續兩個站

師兄應該唔係區內人
兩個站有咩分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞