嚴選最有創意嘅九巴報站機Error

863 回覆
3748 Like 53 Dislike
九巴呢排最愛緊係堅料網
13年早己經專咗用USB啦。不過套野
上海鴻隆。你懂的
#唔爆炸算偷笑
#3千零既機係咁上下質素
管理不善同乘客體驗係可以掛鉤,管理不善甚至可以更嚴重,當年中巴1997 要收皮就係因為當15 尾班都可以脱到車都冇,又唔安裝八達通,司機經常超技術,影響員工士氣甚至可以間接導致貪污(當年錢箱更易),仲要已經被警告並收咗部份線俾當年嘅城巴下發生
同意管理方式係影響乘客體驗
但兩者嘅關係要經歷一段時間先會體現到
管理方式同文化都唔係一時三刻改變到

我想帶出嘅係 大部份嘅乘客
唔會咁留意巴士公司內部發生嘅事
同埋如果咁大間公司抽對家內部管理嘅嘢
唔會係上到大台嘅post

不過講開又講
九巴啲司機揸車的確睇落有規矩啲
但車廂清潔同報站真係致命傷

九巴乘客體驗幾差下
首先到站時間唔準
然後報站系統可以壞/報報下停左/app站名同個screen顯示嘅唔同 etc
張櫈又唔太好坐 有某啲車款坐位好逼 etc
呢個po好正 more
佢逐d逐d fix既話都會愈來少亂碼/錯字?
同意九巴司機整體上唔差
但管理不善呢點呢…自從變左巴膠遊樂場之後九巴內部我估都唔好得去邊. 某程度都可能反映係投標路線全軍覆沒上面
只係fb admin 出左一堆抽水post之後大家就注視左表面個浸
請緊握條撚?
佢套嘢有幾垃圾
都唔使睇結果已經知

以前懶創新搞報站搞電子價錢牌
全部都係要司機逐個撳
架車一出站你就見啲司機撳八達通轉分段、撳價錢牌、再撳報站
口講就話叫人專心揸車,實質就推埋啲諗下都知conflicting嘅嘢

最好笑係,到人哋一用就gps報站,價錢牌link埋八達通機之後,都仲要工會屌一輪先肯轉
九巴高層仲要得罪運輸署
https://www.news.gov.hk/chi/2018/09/20180912/20180912_192359_090.html
對於九巴就西九龍站巴士總站設施作失實陳述,運輸署表示遺憾。
其實新世界時代管理好過而幾條街,當然而家只係種下遠因,當然一般乘客會注重體驗多過內部管理,而家白衫車(新制司機)用車上時間計時薪一定同你轆車

不過九巴係就意外比率低過善水,但路線同時相對死板,車廂清潔首先要有公德心乘客先做到,塞落櫈與櫈罅隙邊個同你執
報站同ETA絕對贊成
駛唔駛咁歡迎
你呢張個構圖仲好笑過堆字
Bravo仲好意思用皇后山條79X抽狗巴水
人地條78A幾多人搭至得
shazam去第二個世界架地鐵
睇錯「九巴乘客最劣」
錯都算 全部都錯到咁好笑
做飯謙真係寫得出呢啲詞
港女page不意外 垃圾霉體配垃圾觀眾
就係講緊屎水嗰個post完全上唔到大台
亦都唔似係一間大機構所為
如果係亞氏保加巴膠page出啲咁嘅post當然冇問題
但你睇嗰個所謂小編啲comment 單單打打 小家到不得了 影衰曬
投唔到標最主要原因好明顯係唔救屎水佢就會執笠 港島冇人做巴士啦
而家比線屎水嘅表面理由包括佢有雙輪椅位巴士喎
唔知以為皇后山同54區都係殘障人士集中營
嚴選呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞