移民潮:香港機場過去18個月走左20萬香港人!

628 回覆
855 Like 23 Dislike
比人割韭菜咁公平囉
得bno visa無,移去加拿大 澳洲都有
加拿大啲屋冇香港咁貴 你就隻字不提
一千萬只買到400呎,睇醫生要輪成日...唔見你講
係咁上下啦!
而家嗰區買個2房2廁起碼要80萬,我親戚都有間柏文係果度
Metrotown 勝在夠方便,個mall乜柒都有,講得出的都有得買
連領身份證的部門都有,個foodcourt大到無倫,乜柒都有得食
80萬都只係6萬幾蚊中位數收入 交稅後
幾年就比到首期
親戚話佢買個陣係09年,全新只需40萬
每日放番150個黎
走得更遠
走曬去歐美澳洲加拿大
中共一定想封鎖香港
但佢想唔比一般香港人出境,但又比有外國護照既權貴自由出入
但實際操作點做呢?
有一點到而家中共都拆唔到既
係當中共真係封鎖BNO,英國係會即刻比BNO平權,全面派BC
咁仲點阻?
除非全面禁止任何人出境,就算有外國護照都要批准先出境,咁先掂
但咁樣扣押他國國呢,就可以準備開片
係呀,好多朋友行stream a去加拿大讀書。
武肺殺你咁多國民你班鬼佬咪又係碌柒咁坐喺度。
之前換晚晚周果兩個鬼佬咪加拿大國民囉。最後咪又係咁。

其實支那鎖你老母臭咪鎖你老母臭囉。你哋都係除左口交咪又係得個望唔撚郁架啦。開閪片咩
Lm
香港貴 但係你可以做按揭 慢慢供
但係加拿大要full paid

兩個世界
香港只要話出境要批文,好似中共咁,D 權貴可以自由出入.
(批文可以一年或十年)
已經係間接/直接封關. 唔可以自由出入(普通香港人).

問題係會嚇怕,已有外國護照既人.
呢班人走資走人,中共係無計.
如果限制香港資金流走,仲點做自由貿易,國際金融中心
學你講BNO一平權,就即時閉關鎖國.
爭取BNO平權自封走人去路
到時真係發生小說"香港獨立戰爭"情況
以前出街幾個月都撞唔到一次香港人,而家出街一日撞見 n 家香港人
你去到加拿大就唔打打工?
弱智?
你揾唔揾到同香港一樣薪金先?
又要馬兒好 又要馬兒不吃草
既然咁驚香港人移民走資
就唔好立國安法和逮捕泛民啦!
搞到香港雞飛狗走先至嚟驚,遲唔遲啲呀?!
大陸唔會care香港人走唔走

佢只care你唔好賣樓 帶埋d錢走姐
你搵幾多錢咁巴閉呀?
搵唔到又點?
第一樣野就諗買樓
真係on99

人工又唔夠做按揭
首期比多d又唔識?

香港貴
"但"
你呢個但真係好廢

去完加拿大 發覺我一定返唔到香港
呢d apt 800建呎 2房2廁
skytrain 上蓋
樓下大超市
都係講緊 80萬cad左近

香港講緊最少1500萬港紙 即係2百幾萬cad

你比香港首期
差唔多係溫哥華夠full pay

當然有得揀就住house啦
話full paid唔到個d
繼續係香港住狗屋啦
CHing講緊Metrotown?
爛屋都要2-3百萬
住apartment咪算囉!
條撚樣5毛嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞