移民潮:香港機場過去18個月走左20萬香港人!

628 回覆
855 Like 23 Dislike
尤其名校家長個個都有一定能力
小朋友又早去早適應
俾著我梗係拿拿聲送仔女走啦
我都有block依條7頭
有幾多人係原本有外國國藉走
依個唔洗加密呀
我都block左,5毛好易認
出去讀書姐
應該話香港唔再吸引
連短期居留都係
如果外面經濟好
本地經濟差
一定多人走
只要中共繼續同老美鬥,
香港經濟股市只會越來越無運行.

而且繼續落去,
老美重擊香港只是時間問題
bno開左一年都冇 走得個班一係好有資本可以即走/有罪唔走唔得
要睇就睇5年走幾多人
有同事八十中mpf已經近二百萬
據佢講個個月ceiling加埋佢扑中美股 幾年冇睇已經翻咗一翻

Btw 講咩mpf啊 80中80後當你65歲退休都要做到2050 三十年後你以為你拎得返啲mpf出嚟?
點解條數會計到全部都係後生 我身邊移民嘅age group係四十幾>二十幾三十>退休

好大部分係怕自己細路要接受中式教育日日唱國歌嗰啲
$1500 x 12 months x 15 years = $270,000
當佢供埋一份都係五十幾
有冇可能?
五毛成日話中共實會封關? 我都想知共產黨點樣封關
唔准人出境? 還是禁止港人移民? 根本係冇可能嘅事
高官或共產黨員家屬 都揸外國護照,點封關?
6,7先年扑中支那股基金
呢3,4年扑中美股
唔出奇

我近幾年食中美股個波升勢都+50%以上
全世界一齊冇得拎mpf
公平喎
的確係
不過依家加拿大有stream a
讀完返唔返香港好難講
其實都係睇錢
加拿大人工唔高又重稅
大把加拿大回流返香港搵錢
專業人士一係香港搵緊錢 遲d先走
過到去讀書拎專業資歷 2邊唔多互通
讀完都留返係加拿大

加拿大收入中位數6萬幾加紙
交埋25%左右稅 都仲有大約5萬cad 30萬hkd
一個月4200$加紙左右

香港搵中位數2萬幾 hkd
年薪都得25萬左近 唔洗交稅都唔多
我就到左溫哥華就黎半年
Metrotown 租間2房2廁 7百幾呎單位
都係2400$加紙only

香港租條撚
中共都有人可以移民,都有人可以自由旅行
你有批文米給你去外國, 同去移民

香港只要話出境要批交,已經係間接/直接封關.
唔可以自由出入.

中共國內真係阿豬,阿狗都可以移民??
米又係D權貴可以伸請.
到時真係要批文.有幾多真香港人可以出國??

Remarks:
有外國居留權同護照, 中共係無計阻
要批文就可以阻BNO出國.
BNO 係毒招.如果封關,本地居民要批文先可離境
大約有2百萬左右香港人, 有外國居留權同護照,
好多呢D人會離境.
唔阻2百萬左右BNO有, 有一半走都對經濟.社會做成好大問題
如果不顧後果,用東德模式.你吹得佢漲
唔好同我講正常人唔會咁做. (到今日,仲認為翠係正常人,真係有病)
如果中共正常人.就唔會有國安法,拉47人, 殺教培行業,...

如果一打台灣,香港即時變東德.有幾咁唔奇.
唔好忘記近期, 新彊軍官,來香港做軍頭.
除左為翠來港準備.可能另有任務.
佢都係差唔多
仲要美股個幾年佢郁都冇郁過突然發現升咗60%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞