如果美國無係二戰後嚴禁日本人研發飛機,依加既全球既飛機製造業會變成點?

61 回覆
3 Like 15 Dislike
呢個post真係睇留言已經知,
在座邊位係喺日資返緊工

跟住邊個啱啱畢業背緊50音嚟緊考N5
加拿大都出到bombardier
無話唔得
只係做唔到波音咁大囉
唯獨是3D Print parts 要再test 多陣先可以用落民航度

同埋Concorde商業化最大困難係音爆聲響太大淨係飛到跨洋航線,呢樣NASA 定唔邊知邊間嘢試緊新嘅wing design 去減輕音爆聲響令超音速客機可以飛內陸
美國歐洲係飛機主要市場,一定買自己機先
日本變左唔夠生意養住個行業
淨係focus左係wide body jet
真係無左BAE呢回事
剩係造引掣已經夠賺
英國二戰後有發展過航空業,全世界第一個Jet Airliner係英國佬整嘅,況且佢地當時大把企劃係手...
同埋唔好唔記得大英有迫過當時專買波音嘅BOAC買自己研發嘅VC-10
日本有搞過YS-11,搵哂日本最勁果堆Designer去整,但最後都衰曬

Piedmont買過呢堆機,部機又係正嘅,但係NAMC唔生性
有無得詳述部機既優點同NAMC輸左係邊
後來都仲有三叉戟客機
不過美國傾銷國內嘅model
又平啲又耐用
後來要加入Airbus
自然萎縮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞