如果美國無係二戰後嚴禁日本人研發飛機,依加既全球既飛機製造業會變成點?

61 回覆
3 Like 15 Dislike
如果美國無係二戰後嚴禁日本人研發飛機(可能因為日本直情無參與二戰 ),依加會唔會除左airbus同 波音之外,會唔會再多間中島飛機?定係日本人都係太固步自封,好難日後同airbus同 波音競爭? Or 日本太細,飛機無內銷市場,好難養活一間飛機公司?
政府補貼出間三菱航空機株式會舍咪得
飛機要涉及嘅開發時間+零件比汽車多好多,
單靠日本國內嘅人力+廠未必應付到

另外要考慮多一個因素,日本嘅新幹線系統已經屌打國內線
加上70年代田中角栄+ANA受賄採購L-1011事件
反映日本買美國民航機似乎更合成本效益?
二戰後或者有一段時間可以同歐美較一高下

但到噴射機年代就會開始落後

尤其引擎方面

未必可以追上美國同集成個歐洲列強之力先砌到出黎既airbus

比較近似既有英國

二戰時都稱得上軍事大國

都有能力自己造戰機

但英國最終無發展航空產業

相信日本就算無比美國限制

最終只會造出類似ATR咁既螺旋槳機
其實英國都仲有BAE 嘅

同埋Concorde 都係英法合研

反而係之後英國去工業化得太徹底咩都冇淨 得番roll royce engine 擺得上枱面
我都咁覺得,日本做零件係好出色,好似味之素既光刻膠,噴射引擎既葉片之類。不過一去到話真係做成大個野,例如成部光刻機咁,唔知點解就會輸比歐美.
LM
定係因為禁令 令日本當年將技術同資源傾注於新幹線上 因而造就後者嘅奇蹟
唔覺新幹線有點樣屌打到國內線
真係要做野工幹既都係直接內陸機
話就話新幹線幾快幾快
熱門既大阪去東京往來 剩係要2,3粒鐘就可能係既
但其他關西再以下落D既地區想新幹線去東京既 閑閑地都5,6粒鐘起
仲要新幹線片道一程幾乎等於內陸機既往復
剩係可以講係兩邊既TARGET唔同
我覺得係中短程新幹線 遠程內陸機
唔認為競爭大到會一面倒到用"屌打"黎形容
英國唔係有同法國攪過協和號咩?

仲快過美國 蘇聯
似乎師兄鄉下唔係香港
因為日本d management文化係垃圾
BAE未有出中型噴射機囉 不過英國覺得工業唔岩佢國策先陸續退出
??有無聽過QFD品質機能展開?有無聽過kanban?有無聽過kaizen?有無聽過Toyota lean manufacturing?鬼佬當日本人神咁拜。外國讀Manufacturing Management可能有10% 係日文
英國有rolls royce引擎
50年代已經取消左禁令,日本空中自衛隊都有自已研發既飛機

係做民航機唔得者
補貼過 死埋添
搞唔掂引擎講經咩

日本既汽車業,同埋造船業,仲有其他重工⋯
連登班小朋友聽開d華人老人家講故事,都係踩低日本
又話日本market細,又話工業技術差,又話制成品唔好,又話唔識management睇到我以為平時空
咁要睇吓呢個平衡時空嘅日本有無 1960 年代嘅通產省咁嘅智慧,先鼓勵國內競爭,再合併一啲細公司去保持外銷能力

呢樣野喺電器、汽車行業係做過嘅

否則戰前有三菱、中島、富士分咗三間,會唔會步歐洲果時英國(BAE)、法國(Dassault etc)、意大利 (Aeritalia)、西班牙 (CASA) 個個都造,結果唔夠美國競爭先要合併成 Airbus 都係問題

但日本內銷市場夠唔夠用呢個唔需要擔心,日本正係戰時需要四處都起機場,戰後就變咗民用,YS-11 果時造出嚟日本國內嘅細線係有需要,美國有人買,啲亞洲發展中國家(包括退守咗去台灣嘅中華民國)都有需要買,始終老遠喺英國買 HS748 嚟點都係貴,結果變咗一代經典
所以香港點都好難久留

新一代只係想「香港獨立」,唔認同 British rule,又唔知自己仍然享受緊英國嘅制度同遺產,當個制度不利佢就話法庭唔啱法律唔好,可能係支那咁祠堂式審判按民粹個人喜好就最好

好多野只係識睇香港自己四幅牆入面嘅野,國際視野同認識同其他先進城市脫晒節,真係就算俾呢班人執政香港只會變羅德西亞、肯亞、南非咁,俾你獨立咗係就係好開心自己話事,不過啲人民就慘過去死攞
出雲號
日軍既自殺機櫻花機咪係用噴射引擎
點會得螺旋槳機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞