如果美國無係二戰後嚴禁日本人研發飛機,依加既全球既飛機製造業會變成點?

61 回覆
3 Like 15 Dislike
生產工序係好掂
不過缺乏國際戰略眼光呢
新世代有三菱SpaceJet

不過比武肺打殘左
ching又唔使咁悲觀,獨立前一定會成為英美五眼聯盟既託管地
日本有心做,做咩都會係世界頂尖(Fact)
Toyota: Am I a joke to you?
ching又唔使咁悲觀,獨立前一定會成為英美五眼聯盟既託管地

你都唔好話,企業嚟講office物流嗰一part直接上大陸又貼地又慳皮
https://youtu.be/S5k9GjVJUrE

條片講得好詳細日本近年既飛機復興企劃

懶人:
日本近年都想搞返飛機製造
日本政府出資比三菱去做
但日企文化累事
設計埋啲唔岩民航機需求既機出嚟
攞唔到認證搞到
由一開始08年交貨拖到依家無限期押後
英國民航大敗係因為佢哋研究民航飛機無計算到金屬疲勞全部失事冚機剷。之後無人再信英國飛機,英國民航飛機玩完。
竟然有人明我個意思 我睇其他留言真係睇到眼都凸埋
我講嘅係management文化 唔係manufacturing或者supply chain management
你話日本可以將一樣野做到極致 匠人精神 我同意
不過management文化 冇戰略眼光呢點 係死症
你睇下架心神就知咩事 左審右審 最後整到舊垃圾出黎
嚴禁??? ys-11比你食左?
HS748 有玩完咩
後過 Comet 嘅事啦
Concorde 有無人唔信佢係安全先
你要計埋去機場的時間其實差不多,坐新幹線的時間係準時有得預,飛機會delay。
以公司角度係新幹線有着數(所以個定價係同飛機鬥)
心神係驗証機邊到垃圾
仲有心神唔係一個project 咁整,係拆開好多個細project 整好再合返埋,管理難度好高。
日本軍工比人打壓下個生產線仲生存到已經好勁。

成日講戰略眼光
眼高手低嗰下柒。。。
美國嘅國防航空工業影響力大到爆炸,淨係講就業機會已經遍布全國,大規模嘅生產供應鍊牽涉嘅龐大利益,唔係其他想入場玩嘅國家話點就點
日本無做噴射引擎技術.最後點都好要做到開發新飛機會有難度.同埋唔夠堅持等到2000年代出現細飛機市場
所以先話市場唔同
我諗普通人唔太會咁樣坐5,6粒鐘新幹線又貴又盛
內陸機 唔delay既話1,2粒鐘 雖然計埋出入機場時間都咁上下
但係價錢起碼平一半
講起Concorde,好想知用而家既技術去redesign會唔會有競爭力
成熟既FADEC,FBW,BBW
787級既輕量化材料
3D Print parts
新既Aero design and simulation
用摩打做Taxi
Master Warning system踢走engineer
諗起都想J
成世人未試過超音速真係可惜
日本依家個工業體系係二戰後美國建立既
1945之前日本工業界連用英制同公制都未統一
(最搞笑既係美國佬建立既JIS係用公制,但係美國本身依家都係用英制)
樓上仲喺度技術討論
心神個定位曖昧到咁 不過如果個定位係水美國佬賣f35比佢 咁咪唔垃圾囉
更何況冇飛機公司係一個自己做哂所有parts lockheed martin都唔會
最後成品係點咪睇management功力囉 而呢樣野就反證左架仔management文化垃圾
我個人接觸過架仔take lead嘅海外project 冇一單唔係一鑊粥咁 其中一個原因就係management on9
去Bristol睇下 d野都應該未拆哂 可以當古蹟咁睇
不過應該都就快拆 之後d野應該會入哂博物館
櫻花係用火箭引擎
內陸機係近呢十幾年先平,
之前三十幾年淨係得日航/ana/佳速嗰時貴撚到仆街你唔計?
架仔management 簡單講睇老細頭,老細勁咪好勁,老細唔做野就一鑊粥。本質上大陸咪一樣,你睇J15咪又係成pat 屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞