[懶音] 發覺唔少香港人最基本嘅字都讀到有懶音

303 回覆
187 Like 819 Dislike
Agger。我而家聽到啲人發zcs反而覺得奇怪,例如個「最」字,好多人(包括我)會讀成輕微嘅zh,有啲abc會讀得再誇張啲。可見zcs已經唔知幾時又開始分化,到而家冇乜人讀zcs,遲啲可能會消失埋,全部變成zh ch sh添。
「啱先」係啲人將「啱啱」同「頭先」撈埋咗
https://youtu.be/p90YbBUNQFI

Ching點睇Danny個「等」字有懶音?
所以打字打粵語拼音就會keep到自己講正音
可惜粵拼喺香港唔盛行
方方 => fon fon
中文教畜語音學知識近乎零 搵英文老師幫你可能重好啲
唔好話廣東話呀

你英文講得特別正 / 有外國腔
都有大把人覺得有問題

大家都習慣港式口音
唔係啦,有時連拼寫都唔同,即使佢哋一樣詞發音唔同都唔係因為懶,而係將重音放喺另一粒字到,咁依個就唔係懶音問題,係成個發音方法都唔同。同埋大家好嚮往嗰隻BBC accent 都冇咩證據話佢係正音,佢本來只係一個social accent 係歷史上英國high class 嘅人嘅accent 滲落倫敦,唔係所有英國人本身就係咁講嘢。但如果你話英國女皇就係最高級嘅象徵,所以Queen English 姐係BBC English 就係英式英文正音,相信都唔會有人反對嘅。
咁聽佢又無懶音喎
佢個等nggggg 鼻音咁重咁明顯咬字幾好

同埋唱歌啲發音方法同講嘢係有少少唔同
同一句有唔同唱法
利申唔識唱歌 但女朋友有學開 識少少
sor9 我廣東話都係唔分s/sh
我個comment用意係想話
n/l同s/sh一樣都係historical changes
係鄉音…
依家連電視演員/主持有d都有鄉音
tvb果d
仲有佢哋而家唔發t音water 會變wo‘er ,所以而家反而British accent 先係懶音
最經典嘅 A bo’ohw’o’woer
真,讀書個陣冇教廣東話拼音
好多人其實都唔知自己一直讀錯啲字
其實唔明小學點解唔教,只靠口耳相傳
我完全冇印象自己係點學廣東話
你哋講啲嘢都唔係好明
連芒茶
你除左話人輕度仲有冇其他野可以駁下人
有啲廣東人會講呢家
好似係
其實上一輩係香港出世,佢地下一代多數都冇懶音,唔使用力已經講得好正
語言會隨時代演化
無計

就好似依家都唔會好似粵語殘片 80年代人 咁講嘢
睇下周星馳 張國榮 初期同90年代尾都跟住時代個發音唔同了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞