[懶音] 發覺唔少香港人最基本嘅字都讀到有懶音

303 回覆
187 Like 819 Dislike
廣東話唔同英文,冇乜intonation,加上去或者拉長尾音可能會改咗個音調,連字義都變埋
所以我地講野,係逐隻字出
諗起以前練中文口試

男女 內外 我你 黑乞 冷懶 朋友貧友
因為讀正字要大聲發音同埋個嘴好大動作

全個時間都咁講野應該比人當智障
香港=Hoen 趕
你星期六晏晝聽903 個903格就知依家有幾咁離譜
個2個主持句句懶音都做到電台
陣間
正間
勁間
想問下
琴日 同 噚日
其實係咪已經相通?

兩個都會講,打字就打開琴日
依家係解現在,呢家野係解呢啲野喎
元音央化導致後鼻音前移
簡單黎講要讀啱嘅話 本身讀a音都要讀得啱 尾音錯只係副作用
認真,我都知有呢個問題,我都想讀返正

讀 等 生 百 呢啲字,我都特登讀返個尾音出嚟

但由細到大實在太多字係撈亂讀晒n,而全世界都係讀n,好難而家背返晒邊啲字要讀ng
連登仔日日笑9大陸狗有鄉音
但香港人自己都其身不正
好多字會突然有個sh 音
e.g.

以為佢地癡脷根
傻的嗎 點解你以為我係比較緊個比例
我係講緊有啲人唔明懶音個問題係邊係因為佢地聽唔出 或者 冇認識到個分別
呢啲人只會知道畀人話有懶音 但連個問題都get唔到

結論:樓主白痴仔黎
其實點解廣東話懶音有咁大問題?對比英文,gonna ‘bout fuck ‘em 等等都係懶音啦,但識講又會視為fluent 啲native 啲。我唔明
係 搞到好似朗誦咁
講返我嗰個例子 屯馬開通真的很興奮咪就係少數平時講野都字正腔圓既人

https://youtu.be/PWauJ2MixKs

https://youtu.be/60mZ3W81nTs

唔係歧視講野字正腔圓既人
但我見親識親既都真係騎呢怪黎
多人用嘅先係正字
「講」讀成「趕」, 唔係懶音, 直頭係錯音
指時間用而/依
指物先會用呢
呢間 呢件 呢味野
有啲人因為呢家係錯就矯枉過正
問下試當真傻鳩豪哥囉,懶音王 銀耳到仆街
孫仔 殉仔 先仔 衰仔 zoom仔 swan仔 酸仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞