[懶音] 發覺唔少香港人最基本嘅字都讀到有懶音

303 回覆
187 Like 819 Dislike
你係cut咗隻字喎
i am = i'm
真香港人一定係講懶音
教下你中文啦

腩 naam 冷 laang

例都舉撚錯 學人捉懶音
有啲所謂懶音其實一啲都唔懶。例如山(saan)VS 生(saang),前者你棚牙最後要掂牙背,後者條脷平平哋唔洗點郁。我覺得八(baat)同百(baak)都係同理,好多人清一色讀baat但明明baak重易讀過baat。
恆生銀行
入聲係 ptk 喎

關ng咩事
仲有 呢家
唔駛咁緊張

佢係講緊
譚仔阿姐 腩肉>懶肉
香港人 冷氣>懶氣

其身不正
學咩人笑9譚仔呀姐
佢唔係講同一個音
nl 不分就咁多年都係咁
尾音ng ptk 呢D 一直都好少人讀得正
Diu nei lo mou
大部分地方講嘢都有懶音,事實上廣東話要一直字正腔圓會令到你講嘢好奇怪,亦都會好攰,你要發好所有ptk 真係會令你覺得原來講嘢咁辛苦不過唔好因為講得多懶音就唔記得正音,甚至認唔出分別,同英夾中嘅語言方式一樣,英夾中咁講係我哋嘅文化冇問題,但唔好因為咁搞到自己中文變差
呢個唔算懶音或者錯音喎,反而可能同平仄/音階有關。例如銅鑼(環)三個都係陽平聲,音階比較低,所以聽喺上嚟冇咁好聽。(至少有啲人覺得係噉)
屌你老母,你係咪香港人黎㗎
講乜撚野廣東話
講英文丫嗎
連屌你老母都打DLLM,就知香港人有幾懶
+1
譚仔阿姐係因為支那話無咩-m韻尾嘅字 所以佢地直頭唔識/好難發出呢啲音 變哂做-n韻尾

而香港人係因為懶音 所以-ng變咗-n 但係你叫佢發-ng音佢一定發到

兩樣嘢好唔同喎
我覺得唔好笑返人講正音就ok
日日講嘅Dnlm都講成dllm,仲可以有咩要求。
其實好多亂咗個字最尾要開口同用腔音

生, 百, 港

個問題核心應該係香港人唔鐘音”開口” 講嘢
以前
讀音:以千
喺 起
上次有個post 同兒登仔講 香港nl不分已經好耐歷史
搵埋paper都係唔肯信

1974年已經唱「為怕哥李變左心」
https://www.youtube.com/watch?v=cuHNaYr1g3w
成班八婆雜誌喺度影我‘sheung’
正音同好誇張嘅正音,中間仲有少少唔使俾人恥笑嘅距離嘅
不過我認同好難拿捏
soon仔有懶音😗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞