人到30 你寧願要「財」定要「印」?

101 回覆
229 Like 203 Dislike
抄隔離 post

要財星
就係乜都睇錢份上,打工就邊度好人工就跳,再加上有時間就做多兩份 part-time,再每日 mon 住個市炒股,想盡快上到車 / 財務自由

要印星
印星主理想,即係搵工會考慮興趣先,唔會為咗錢做到隻狗咁。最好生活上可以做到 work life balance,求其搵一萬幾千夠食夠住算,多咗時間就做吓自己鍾意做嘅嘢

要「財」定要「印」?
冇錢冇興趣
依到係香港 到30仲講乜理想
我就 7 / 3 比

70% 先考慮「財星」
30% 再考慮「印星」
如果 100% 考慮「財星」,日日 OT、進修咁我又未必定得順
唔會為錢做到隻狗咁
前題係你或者你屋企人有錢
咁如果投胎投得好,係人都揀印星啦
我係因為興趣 所以開咗設計公司
但因為要不停搲job養人 所以已經無落手畫野好耐
喺香港呢個社會 乜柒都只係錢行先
Why not both?
印行頭 印印下自然有財
有錢先可以講興趣
Work life balance但會睇股市
每日波幅都成個月糧
搵少d都冇咩分別
唔知你信唔信,創業係好睇財運,有啲人冇財運搵夠 job 開餐都成問題

相反就算一個人冇官運 / 破官,最多仕途差,成日要轉工 / 受氣,但起碼生存到
咁我就唔知啦 起碼我接到嘅job都係好嘅客居多
呢兩年市道唔好 賺唔到幾多 但都仲養到幾多人
咁 ok 啦
作多D歌就會唔窮
放上 NFT 睇吓 cap 唔 cap 到水

反正而家啲人都黐線,攬住個 hash 當資產
毅進星 $100
下香港喎...
毅進有葉劉 + 梁添支持,冇得比㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞