人到30 你寧願要「財」定要「印」?

101 回覆
229 Like 203 Dislike
好視乎你買左樓未, 買左幾耐

如果早 4 5 年買左樓, 賬面都升左一倍, 300萬樓變600萬樓. 就咁轉按都套一百幾廿萬嘅話, 一定要印星

財呢啲就曬氣啦, 一個乞嗤層樓都貴50萬. 你轉份工加你10K, 你都要4 年幾先追到業主個乞嗤啦
傳統派都錯唔晒既,身旺可以任財官既時間遠比身弱多。但喺我講法入面,身旺唔係100%時間都可以任財官。我地只係描述有出入,而非理念有沖突。

另外有樣野你嗰派應該無既,我身旺會分兩種:印旺、比劫旺(仲有兩者混合型)。旺既條件係:月令旺相、透干通根、最好有三個或以上。兩種身旺有唔同發達方式。印旺可以用財破印賺錢。比劫旺可以用官殺克比劫升職上位(我知道五行派唔太接受到呢一點,多數會斷日主受剋,但我見到有實例後都接受咗呢個講法)。
有父幹咪可以印啦
其實有分,剋比劫定剋日主,𠵱個先係精髓。

如果日主嘅天干喺大運 / 流年出現(我哋叫出干),而流年 / 流月剋嗰個天干,咁連同本命嗰個天干都會死,𠵱啲就係日主受剋

但如果係大運、流年剋本命相同嘅天干,咁只會剋死一個,會先剋日主以外嘅比肩,咁都係斷人際關係差
做緊份印,但發現要有財先可以照顧到身邊既人
開始想搵多啲
日主出干我都會用。而且另一方向:大運剋流年日主、流年克流月日主都會考慮,呢兩點五行派應該少理一啲。

我想舉例搞清楚啲。如果我係甲日主,天干四柱係甲甲甲甲。如果大運庚、流年庚,而沒有出現甲,咁係比肩甲受剋,日主未有事。如果大運甲+流年庚、或者流年甲+流月庚,咁係日主受剋。我應該無理解錯?

地支呢?咩情況算日主受剋?咩情況算比刼被剋?
咩叫印星做嘅嘅
財旺宜用比肩
姐係你行日主同屬性既大運/流年 先可以納財
當然要睇全局命盤先得
https://www.youtube.com/watch?v=R02U-X1awk8&t=3s
呢個師傅又講到個印好似好好
無健康, 乜都係假
IT狗巴受九運有感所以成日開風水post
唔覺 8字2粒係財 但我對錢唔太上心 認為開心緊要過錢
路過分享下
why not both?
以㗎份工好開心 同事們都好好
亦都係自己感興趣嘅嘢
但人工真係唔高
雖則話屋企供樓嗰啲未洗我諗
但如果一旦要養家,落到我度就一定比唔晒
一萬幾千點會夠,起碼30k up la大佬
依家出糧只係一個數字
公司出Bonus有同事話感恩係及時雨
屌你個1萬幾千都可以咁...真係想知佢點生存到依家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞