〔逃脫〕請選擇目的地:

1001 回覆
445 Like 9 Dislike
但係點解今次係特殊情況先
紅叉之前都去得
無人知特殊情節係乜,大家都係鳩估
可能電腦室突然有人破解到個code睇緊資料都唔定

而家呢一層最重要係要睇大家相信逃生路線圖上面嘅交叉嘅意思係咩
信係寶藏就入
信係危險就上四樓
救命呀何清綾
你係3A定實驗室?
上四樓去邊度好?

仍然覺得唔應該入實驗室
驚累到何清綾
我估個特殊情節出現有三個可能
1. 離開禮堂見到樓座個男人
2. 俾禮堂班仆街追緊
3. 純粹經過2樓觸發
呢個時間應該比較少人投票
聽日再續
兩個回合內係咪暗示上四樓再㨂間房入?
冚家鏟都係reset啫
如果何清綾係實驗室即係冇時光倒流/得主角reset
入去既話真係可能會連累到佢
如果全世界reset 即係3A有火柴蠟燭
入3a穩陣
主角有checkpoint 但何清綾應該冇
置頂話不會重新啟動或從某劇情再開始
當主角響2/F樓梯個陣 三個回合內可以到達既地方 包括G/F-4/F既任意房間 同埋5/F樓梯或者basement樓梯(如有)
而家主角響3/F樓梯 兩個回合內涵蓋到既範圍除左係4樓任意房間同5/F樓梯 亦都包括左之前2/F錯過左既任何一間房
不過我地上左3/F之後樓主個句"這層好嗎?"好似都有d暗示成分
同埋冇理由而家先黎落返去2樓 所以都係上一層先算啦
不過上左4/F先都冇壞既 到時睇下選項個度有冇其他提示 可能d怪已經冇再追黎
同埋唔知特殊情節有冇可能係響5/F樓梯度觸發
其實我都係覺得特殊情節要喺2/F觸發
copy翻我之前假設特殊情節出現原因

1. 離開禮堂見到樓座個男人
-> 禮堂係1/F 樓座正路應該係2/F?
會唔會2樓有隱藏通道去樓座?

2. 俾禮堂班仆街追緊
-> 即係主角要搵地方匿埋
上2/F果陣樓主有句“要先躲一躲嗎?”可能暗示係呢層匿

3. 純粹經過2/F
-> 如果係咁更加似喺翻呢層觸發

不過我地已經上咗3/F
依家個情況 我覺得一係試平面圖X果2間 即係3D/廁所
一係再上一層睇吓點
但係4/F冇資訊冇啦啦上去好伏
覺得廁所同3D都唔會去住
因為之前已經有交叉 應該唔關今次突發事
2樓最大機會 可惜我地得翻一round我地又上左3/F
之前巴打講見清綾係3a 我記錯先自膠

幫大家總結下
紅交叉係之前記落 難啲觸法特別劇情 都從未去過
按推測 紅交叉可能係主角未失憶之前記底 可能表示主角之前已經探查過嘅地方/有關主角事物嘅地方/危險
之後點都要探探先知咩料

而怪一早已經冇追到上來 追上來會有嗚嗚聲 但係2樓個陣已經冇 所以主角暫時係安全

至於特殊情況,鳩估最大可能係關禮堂上面樓道個男人事
但係唔知點上 又有怪追 都唔知點返去
一係就呢日先會出現嘅事件,但係咁就太難搵 冇咁hard core掛。各位做好miss咗特殊事件嘅準備

解密內容個人偏向就咁睇多過倒轉睇(根據巴打解迷)
騎士 knight
物品 thing / 之夜 night (物品好似合理啲)
解放 emancipation
所有 everything

之後落嚟嘅方向應該搵下邊到有
騎士物品/主角之前嘅嘢/紅交叉/張圖/電腦室嘅code
逃生路線圖 個意思係平時學校走火警比你睇嘅圖
主角可能知自己有機會失憶 預先mark 低有用嘅地方 等自己之後去返個到
但係打交叉wor
要去嘅地方應該係剔/圈
宋文山係唔係因為見住個friend變成咁,又或者係個friend直接話佢知先知道?咁就未必等於第五日一定攞到關鍵資料...
特殊情節:進入主角sm凌辱情節
本身投左圖書館,因為不準喧嘩
依家上左三樓,反而唔知去邊好,睇好多巴打分析完各個地方,覺得依家都係靠撞only
希望投得中特殊情節
btw樓主寫得好好,g持
我覺得特殊劇情未必要揀安全or推進劇情嘅地點
反而廁所依啲畫左X嘅都有機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞