中大討論區第八十回之眾人應當悔改

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
Except咗你自學啲material
點學excel其實自學都得
大學開個course又有啲奇怪

不如取消左佢算
將IT換做國安?
根本就應該取消咗啲on9討論佢啦
又迫人講嘢 又唔知有乜好討論
寧願轉晒做lecture聽晒prof講算
咁都起碼有返啲價值
砌機呢啲自己學啦咁死嘅嘢
成日話高質嗰啲人睇嚟未試過堂堂dead air
我試吓同fd坐幾堂感受吓先
Btw 唔該晒你哋先
唔係據聞下年嘅it course會變3 cred programming course
全民揼code?
意義係咩

UC can
〔編譯孫宇青/綜合報導〕中國政府為香港量身打造「港區國安法」後,實施層面逐步從政治、媒體拓展至學術。據報導,繼理工大學、浸會大學、教育大學、嶺南大學等校後,香港中文大學也著手規劃名為「認識今日中國」(Understanding China Today)的國家安全課程,料在二○二二學年度成為一學分的必修課,如未修畢將無法畢業。

香港中大校方指出,「港區國安法」規定大學必須配合港府開展國安教育,因此校方出於「加強學生對國家歸屬感」的目的,正加緊籌備國安課程,待教務會議批准後,預計下一學年度正式實施。「自由亞洲電台」(RFA)引述消息人士指出,中大正在研究修改核心課程要求,使國安課程成為一學分的必修課程,規定學生必須修畢才可畢業。

中大也強調,過去數月已推動多項推廣「香港基本法」和國安教育的措施,包括在迎新活動中加入「國安」相關講座,並為全體師生開設「國安」和「國際形勢和中國外交」講座,同時更為有志考取公職的畢業生舉辦「基本法工作坊」。
Fm先要?
問段狗
good ball
又貴又難食
肯zoom未呀,學下xgu啦,政策落後!又驚死要大家打針,但又唔zoom要大家逼車返學!
正路係
已經入咗學嘅話,個curriculum 係fix咗,冇得再加嘢上去
好彩冇撚scan過安心
上年十二月:全部face to face
今年一月:死火 點好呢
講同學生小學雞式鬥氣同死要面嚟講 你哋expect中大會拖到最後一刻先會拋個波俾lecturer自行決定有冇online

根本就你知我知個單眼佬都知垃圾感冒即使爆到七彩都可以照f2f 宜家班高層只係諗緊點取悅港共 唔好用社會現況同常理嚟判斷到底有冇同幾時會有online
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞