中大討論區第八十回之眾人應當悔改

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
永續f2f
唔想上zoom呀 唔想交兩皮嘢上zoom
Zoom未啊 dllm
學校入面有case都仲唔比zoom
中大世一
唔想zoom
我想上堂比女同學包圍
發完夢未
完全唔想zoom
想瘋狂識靚女
我是毒撚又如何
上zoom一來,隔絕咗人嘅正常社交,令人識唔到新朋友新同學(平時f2f上堂就話可以聊吓隔離左右傾計啫,上zoom你pm唔識嘅人呀?)
二來極度限制咗課堂質素
第一,好多科極度依賴課堂討論,例如係討論為主嘅tutorial,上zoom係嚴重影響呢啲科。

第二,就算唔計同學喺到掛機,假設所有人都嘗試專心上zoom,同學仍然好難集中。
隔住個mon 上堂始終比起你親眼親耳上堂更難接收知識
更甚,唔係喺課室上堂少咗種上堂嘅formality, 更加唔專心。
我都未計幾多人掛機

所以我唔知話想zoom嘅諗緊咩 係唔想識朋友定唔想上堂,定兩個都唔想?
你估個個都仲好似你咁讀緊bachelor咩。讀緊master又要返工嘅人咪想zoom囉,唔使放工趕頭趕命返去上堂。
我假設你係慳時間係指唔洗返campus/由宿去buildings
慳時間都係一個valid嘅原因

當然,如果你話你住離島/大西北每日用3-4個鐘來回中大嘅,咁就真係情有可原咁我完全理解,甚至好合理

所以我可能會話為咗慳時間而損失課堂質素嘅話,咁就對學習嚟講有啲唔抵,真係要衡量
首先,咁因爲我相信呢個 undergrad嘅比較多,同有唔少undergrad嘅都話想上zoom, 所以你可以理解成我其實唔係回覆緊你,part time post grad唔係我討論重點

的確post grad上堂會辛苦,但無阻我講嘅zoom關於課堂質素問題(不過我講識朋友嘅point或者未必太適用於pg)
當然你放工攰係會令你比較想上zoom, 所以都係要衡量課堂質素同你嘅辛苦程度
on9仔 講到尾都係自制能力問題
你話zoom識唔到人
其實現實要主動識人都係尷尬㗎啦
咁大個人自己識衡量需唔需要厚面皮去識人
上zoom先多人討論喎
想知而家有無風吹緊上zoom一路返工一路翻中大好攰 想zoom多d
我之前話uc難食又貴比人屌
第一,你話自制我估你講係課堂問題
就係唔係囉,已經極多研究指出網課比起實體課堂令學生更加唔專心
所以,如果一個人本身實體課堂時好專心好自制,online就唔專心,咁唔係人問題,係online問題

第二,你嘅意思係識唔識到人係取決於個人本身大唔大膽
但我個point係正正係你大膽都冇用
根本zoom嘅context就令人同人嘅交流勁難。

而你argue網上上堂都可以同人傾計,都可以識到人
你可能都有道理。可能都識到人,先唔計難啲,但你同識到嘅人嘅交流會冇咁深厚嘅關係
(首先我假設你唔會用zoom當video call咁傾計、更加唔係約出嚟兩個見面,都上堂嗰陣pm打字或者落堂signal/ig 傾計)
但嘅人與人實體交流係極重要,例如傾計時需要嘅眼神接觸、身體語言、語氣全部都冇

我可以想像兩個情況,一個係新朋友A:我上f2f堂識佢嘅,我同佢面對面傾計;另一個新朋友B, online堂識佢嘅,我同佢signal 傾計
就算我同兩個人傾計word-by-word一樣都好,我都會比較了解A嘅為人性格多啲
(例如佢同你少啲眼神接觸,你望佢佢隻眼會避嘅,咁你知道佢比較怕羞;例如佢語氣好流暢、爽快,可能佢又比較外向同有自信 ⋯)

所以你可以實體交流令人關係比較深厚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞