中大討論區第八十回之眾人應當悔改

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
幫fd問UGED1111 logic好唔好讀
Thx
好讀 因為workload輕 但係好睇你get唔get到個concept
唔係個個人啱讀
我reg左呢科 一齊
爛grade course
over 90%都 A-
唔好讀
有啲似計數
C grade咗
數學叻嘅話應該好好讀
2月
其實根本就係數學黎
PF咗
應該話「數學根本係logic嚟」,logic fundamental 啲
其實幾多 exchange排幾多可以去
點解睇18/19 年嗰啲排千幾名都有得去
數學唔係logic
但logic係數學嘅一部分
我講錯,數學唔係logic,但我應該話數學都要用logic嚟運作

數學可能需要logic ,但logic 唔需要數學
(簡單至人理解世界時會覺得事物唔可以矛盾,例如出邊嘅天一定係落緊雨或者冇落緊雨,唔會既冇落緊雨又落緊雨。所以有排中律、非矛盾律)
所以logic唔係數學嘅一部分。

不過的確數學思考時最能顯示到logic 嘅使用
都係 你啱
Logic唔係得一套咩意思?關logic唔係數學一部分咩事?
我argue嘅係logic唔係數學一部分
所以你比嘅例子(three valued logic)只係推翻到 logic並非只有true or false,但冇推翻到我講人理解事物係靠logic,同數學唔係太大關係。
(加上,你畀嘅例子唔係更奇怪咩乜數學可以接受數學命題有three value咩)

所以你講得啱啊,logic唔係得一套,可能propositional logic, predicate logic比較接近數學會探討嘅嘢。
但 informal fallacy, modal logic都唔係數學嘅範圍
Ok, 咁啫係其實我哋冇分歧
點解你地無啦啦討論啲咁複雜既嘢
你又痴埋一份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞