G502 Lightspeed 定 G PRO X Superlight

77 回覆
15 Like 106 Dislike
Ergo同ambi都係取決於preference 呢啲偏好嘅範疇從來無得喺客觀嘅角度話邊個好啲 即使係乒乓波咁 佢已經有橫板for橫板握法 有直板for直板握法 但首先無人話橫板握法同直板握法邊個好啲 亦無人話橫板握法用橫板好 直板握法用直板好 有人用橫板握法握直板可以打到世界冠軍 都唔等於佢個配合對你一定係最好 不過主流嘅intensive gamer係鍾意ambi shape啫
用得到嘅前提下mouse越細 操控越好 越靈活 但都係upto personal 起碼model o-喺香港連model o嘅1/20銷量都無
的確係有d ergo mouse做得差會出現你講嘅問題 eg rog gladius同steelseries prime咁
但ec同ie3.0隻shape真係唔覺會有你講嘅問題
我唔講多唔多人用主唔主流呢個問題
呢幾十年就算csgo流行ec嗰陣ergo mouse都從來冇贏過ambi mouse 討論黎冇意思
你拎隻手對住自己做返揸滑鼠個動作 無論係palm定claw手掌入面個curve都係向尾指嗰邊斜落去
斜背mouse正正就係適應返人類隻手嘅構造
滑鼠存在嘅歷史上ergo mouse完全係冇贏過ambi 所以講多唔多人用黎討論真係冇意思 當你啱
但我唔覺得市場向ambi發展就等於向ambi發展係對表現有利
一隻好嘅Claw grip 例如zowie fk及其衍生 或者xm1同埋其他 都係扁身為主 因為claw grip嘅gamer唔會想要中段頂手心 接觸隻滑鼠嘅只有手指 內手心掂滑鼠patpat 中間個curve根本無所謂 但絕大部份ergoshape包括你講嗰2隻右邊凸出已經係死症 左右手指用力個感覺都唔同 點micro adjust
Superlight 無線+輕+白色(用左半年都黎 一樣咁靚仔)
主要玩fps game 用過你就知咩料
掉返轉 prime係一隻幾好嘅claw grip shape嚟 不過絕大部份人要用prine mini
好似59.9賣咗大半個十二月
果陣最後睇仲back order到一二月
覆埋最後一次算
你assume左全世界人都係要pro gamer 個個都用claw grip 好難溝通
我就唔信所有user都係長期用claw grip
追開csgo cod apex legends 就算係d streamer
佢地有唔少人除左打機用claw 平時上網都係用返palm
再者 我唔知係我隻手構造有問題定咩 ergo mouse「中段」頂手心嘅問題
無論係我自己用 抑或我上網搵圖 都唔覺得有你講嘅問題

呢張係g703

呢張係ec1 特登搵隻最大size嘅黎參考

我舉呢兩隻嘅例 右邊凹位比你放無名指尾指 亦都唔覺有咩凸出死症嘅問題
最後 ergo mouse係市佔/使用率上一直都唔會及得上ambi
但ergo mouse係for comfortability同longevity我相信呢樣野應該係冇人否認到
師兄係唔係short既 講野咁戇鳩
所以我一路都話 mouse形狀係癖性好重嘅野 根本每個人使用習慣都唔同 點攞一個客觀嘅標準話佢好定係壞
你話我assume全世界人都要用claw grip 其實我從來都無講過 但越advanced嘅玩家用claw grip嘅比例係越高呢個係不爭嘅事實 但我無否定過ergo嘅存在價值喎 我無否定過你講嘅ergo嘅好處喎
調返轉係你assume全世界人都要覺得ergo shape「舒服」 一口咬定ergo shape可以做到ambi shape嘅野但ambi做唔到ergo嘅野 係 你拎隻咩mouse都可以claw到架啦 揸上去啫嘛 但發唔發揮到claw grip本身嘅靈活性又係一回事
唔好講shape唔shape先 淨係ergo嘅front height咁高已經唔係一個理想嘅鎗game因素 隻mouse嘅switch plate一定係撳最前係最快最輕手 而ergo shape因為要就個mid height 手指根本好難到最前 (that's why 我前文強調 ergo shape要大手細mouse先claw到) 同埋手指屈曲指尖篤plate係最好用力反應最快 ergo shape大部份人palm grip揀到吸手波咁 都係用指腹嚟撳 用力嗰度已經執輸行頭
同埋我講嘅ergo shape唔啱claw 最大嘅因素就係因為佢default咗一個凹位俾你擺 而你跟佢嘅凹位擺 無名指同尾指都向前擺 根本無晒claw grip嘅靈活性 因為你根本無辦法用尾指用力去移動隻滑鼠 which 係claw grip其中一個最大嘅優勢 就係可以用手指公同尾指去micro adjust
用埋powerplay,電都唔使叉
垃圾嚟
買個mouse都多學問
不過估唔到人體工學mouse係小眾
見唔同牌子名流青史嘅款都係人體工學款黎
razer-deathadder/logitech-g502/microsoft-ie3.0/zowie-ec
仲以為人體工學先係好野
自己去試 無標準答案
其實係依家D mouse越出越貴同多花款
真係有時用過先知係咪好用同咪有無伏
試左Superlight又真係幾輕
買左隻黎試

結果一開頭打槍GAME好唔慣
成日太輕一野瞄過龍
比fd屌係咪用緊joystick玩
不過平時做野真係幾舒服
唔知要用幾耐先習慣到用黎打機
用塊阻力大啲既mouse pad
搭單問 見g pro x headset 同lol crossover 幾靚仔 但好似唔係無線 屌唔屌得過?
本身用咗g533 好幾年 慣咗無線
兩款輪流用
ching有冇買埋powerplay
隻superlight唔買埋佢好似浪費左佢個功能
佢個Powerplay張墊咁細張,未必個個用得著
其實粒電叉一次都用到好耐
太細張冇用,
訓覺順手差電仲好
留意番佢sup唔support Logitech gaming software
有宜家有啲淨係可以用G Hub個垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞