G502 Lightspeed 定 G PRO X Superlight

77 回覆
15 Like 106 Dislike
g502好似就出減重版G502 X plus,唔急就等下
mm731
502太易壞
師兄真係風趣, 502 903都係平野
我買咗個返公司用

因為有白色同埋個樣唔電競feel
當時買999
師兄咁多野講 實有推介
你係咪去開正都中央田買羅技mouse, 有線g502上次睇好似賣599
black friday 散貨
今年好大機會出 G703 replacement (其實廢話黎,本身睇timeline 出佢其實好合理)
個人希望手指公側邊可以變返4粒制
對稱shape係for clawgrip唔係for你左右手用…… 無右邊側鍵仲無咁突兀
如果用工學模出超輕會多啲人買 點解一開始唔直接將703個模做superlight? 根本大部份嘅intensive fps player都係preder對稱shape 你自己睇下專業選手入面用對稱mouse嘅比例係幾多先
雖然對稱mouse入面superlight個模都算係最垃圾之一 不過ergo shape用家真係唔好當ergo shape係主流 幾乎全部大牌子除咗roccat之外第一隻出嘅ultralight mouse都係對稱 甚至到而家有ergo ultralight嘅大牌子都係得roccat同glorious 如果80g以下都計(其實唔應該計)都係加埋rog同steelseries 好似razer logitech呢啲都仲未有ergo ultralight 你就知ergo喺gaming真係唔係主流
你唔講有一段時間個個玩csgo都揀ec series黎用?
咁講依家gpxs係pro gamer market share最多添 咁代表d咩
logi拎gpw做lightweight係因為佢個模係最容易實現輕量化 如果剩係講多唔多人買黎選擇咁點解佢唔一早揀502黎輕量化?一定仲多人買啦
用market share黎評論隻mouse好唔好 得啖笑
講緊舒唔舒服
係咪主流就=一定係好?
一般人又唔係pro player 打fps可能claw係勁d
但一般上網打文件長期使用palm grip一定冇咁攰
ergonomic mouse比到嘅野對稱mouse根本比唔到
但有d做得好嘅ergo mouse 對稱mouse比到嘅野佢同樣比到
好似ec同以前ie3.0咁
finalmouse
佢上代(包括G600系) cut哂啲制完全黑人問號

希望黎緊定位清晰啲,G604回歸多制筆芯電
G704就希望側邊4粒制就ok,用內置電輕量化
你咁講仲搞笑 gpw本身咁設計定位明顯係左右手用
用返同模出第二代就削左個特點成隻野改定位
人地唔係叫二代,係輕量版喎ching,原版都重賣緊,superlight係設計俾鐘意fps又想輕量化既人用,要返右邊側鍵rgb燈就揀原版,根本冇沖突
咁首先佢出一件產品就要考慮受眾主流想要咩 普羅大眾唔係intensive嘅gamer有幾多個成千銀(有啲地方計埋稅要千四五蚊)買隻滑鼠
同埋首先無論做得幾好嘅ergoshape都一定俾唔到ambi shape嘅performance 佢2邊唔對稱,中段過高頂手心,長度頂內手心已經注定clawgrip會fail
除非係undersize 比如一隻超大手用ec2 或者本身已經minimize咗嘅例如ninjutso origin one x 都叫做可以relax claw到
調返轉superlight點解銷量咁高嘅原因係因為佢中段過高 反而somehow可以palm grip有利一啲本身用ergo shape嘅人可以過渡到
G304冇人提既,二百幾蚊又有lightspeed
我講緊對稱shape唔係gpw/superlight喎 你話對稱shape嘅右手mouse勁on9我係就呢點同你講
隨住時間同hobby嘅發展 設備嘅preference實會向住對表現有利嗰方面改變架啦 你唔講而家踢波啲人個個ball boot以前啲人著白飯魚 而家啲賽車架架都扁身以前仲有啲高身車
同埋superlight個模一定唔係最易實現輕量化 首先佢個shape太高 變咗要分幾個子板 又switch plate又底下無線充電plate就已經有多餘嘅pcb,接線同螺絲重量 仲有logitech祖傳4 50粒螺絲喺入面 如果佢肯做扁啲 front height矮啲至少可以輕多4 5g cut埋個無線充電可以輕多2 3g
同埋G502一直都係mouse出貨量之霸 講銷量大概起碼有superlight嘅4 5倍 就算喺superlight之前都至少有gpw嘅2 3倍 點解一開始唔出ergo shape先自然係因為logitech評估過一隻fps player嘅fps mouse唔係ergo
Fun fact 目測model o嘅銷量係model d同d-嘅20倍有餘 利申從事相關行業
點解claw grip就一定要ambi shape? 我近年長期過兩隻一隻da v2 pro同model d wireless都唔覺claw grip有咩問題
無人話一定 只係大部份人都覺得對稱好 其一係fingertip movement手指公同右側手指嘅施力比較平均 其二係本身隻滑鼠嘅重量分佈比較平衡 其三係ergoshape左右形狀唔一致而導致lmb rmb手感不一
Off topic
我覺得係而家大勢係流行細mouse+claw grip
但同時又好少ergo嘅細mouse
所以對稱型mouse先成為左市場主流
佢加州design中國組裝
同咪見d款有D似加左工既大陸oem
不過中間個滑輪幾靚既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞