歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (116) 禁18:00後堂食返屋企砌模型

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
原來你黎
勿相認
好快填滿十幾盒
有冇人試過用水性油去做透明紫?

我依家試緊田宮透明紅同透明藍去溝 但溝極都溝唔到出黎 1:1試到去1:5 都溝唔到紫色 但水性油av 田宮 gsi都冇出透明紫…

PM Store買嘅
不過藍溝紅都得嘅
係做到分類但好食位
呢隻油 pm store好似冇再返貨
呢隻乾得慢, 但啲色算係好靚
溝AV Gloss Varnish乾得快啲 又唔水浸
咪就咁白蓋transp red + transp blue

不過油性透明油應該會靚啲。
白係 實色既白?
同埋隻透明紅同藍 係咪雙星clear red同clear blue?
佢講緊AV白色蓋嘅透明紅同透明藍
Vallejo model color 白蓋 transparent blue red, 要噴嘅話要開到好稀。

透明紫用油性Modo M047咪得,啱啱先發現自己原來有支。

希望新年前可以搞掂到佢
就係盡量唔想用油性
可以就咁買唔洗溝 就一早買左
可唔可以講吓隻透明紫係想用喺邊
想用係rg eva初號機
咩黎架?
想做金屬紫?如果係嘅可以試吓AV Premium隻metallic violet,佢Premium堆金屬色出得唔錯

又或者如果透明色點溝都唔得嘅,試吓分開噴,例如先噴透明紅,再係上面噴透明藍,以前用噴罐試過做啲咁嘅嘢,出嚟都係會變紫,不過出到嚟隻色就無咁好控制

再暴力啲嘅做法就係用Violet Fluorescent溝Glaze,Fluorescent啲色水本身都透透地,溝啲Glaze落去等佢再透啲,不過呢個方法只係諗,可能都係要試咗先
條佬似係gundam seed 扎多個面具佬
套衫都係白白地色
應該係外傳黎
Thanks 巴打
打算買支av premium metalic purple試吓
我同時都google到 citadel clear purple好似都ok 諗住都試下
https://www.youtube.com/watch?v=ur-S8S3oHok
最主要係因為見到呢位人兄都係就咁用Violet Fluo噴去上咗Chrome嘅車殼到
望住模生張肥仔德大林水貼都覺得條邊化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞