歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (116) 禁18:00後堂食返屋企砌模型

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
佢聞緊隻腳啦
就係要軟嘅
拎嚟做裙/披風
只有去深水埗
一係南昌街同大南街基就綠色排檔仔睇下有冇散剪(散剪通常有最少一碼起)
同埋有d手作仔用品店睇下,要預左貴
一係就棚仔睇下(好少行,唔知有冇)

有現貨好過上網買,
放太耐會打哂油痴實哂同硬左
睇岩冇伏先好買
衫d白邊手油定遮蓋定白油性底再黑法瑯刷?

卒之整埋條裙同肚兜。

老花又深左了
遮蓋
今次遮蓋難易度>遮蓋順序 遮凹位噴凸出嚟嘅部分

我刷緊吾妻楓

早知試遮蓋。收左筆放假再試。
反而上身d格仔我法瑯刷加手油又幾滿意
有刻線會易做啲
不過遮蓋唔使擦嚟擦去咁煩

呢條死人野d位我刻深埋缐都遮唔到。最終手油加刷。
將膠紙切做一條條 圍住條邊嚟痴
幼膠紙易啲轉彎
成#900先嚟搞啲咁嘅嘢, 仲要打機迎戰大陸外掛仔, 長話短說算

首先, 喱樣嘢係存在嘅, 但部機係大部好撚好撚多
第二, input愈多, mechanical parts就會愈多, failure rate就會因此增加
第三, full automation其實可以想像成上面嘅延伸, 讀Quality engineering 喱科major嗰陣prof曾經講過千其唔好睇小「熟練技工」嘅能力, fully automate成條line嘅failure rate未必會好過semi automation
第四, 喱個我相信係最大嘅問題, 就係市場消化速度同生產速度嘅預算唔足以說服生產線實行fully automation
高精度嘅自動化生產線係極撚貴, 一隻高精度嘅機械臂都已經貴, 仲要定期保養, settup又要時間唔係叫條木咀擺好啲唔係就扣你人工就算
生產得快又要inventory cost, 你一夜爆10萬隻出嚟之後就因為銷售、運輸、開發需時而卡關, 跟著你啲架撐就idle咗喺到, 隨時壞得仲快
自動化嘅major當年剩係吹水嘅chapter都已經讀咗兩個, 其實講到底都離唔開市場消化速度跟唔上
而家唔係話大家俾炒狗hold貨就叫做賣得晒又渴市, 一轉全自動真係要好撚海量都散得晒(例如日用品喱啲)先work
試過。用竹簽壓實邊位添,不過都遮得唔好。問題係當膠紙切成1mm幼就好似會壓得唔好。
咁假設日本起新廠 有冇機會會upgrade做全自動 生產成本會唔會抵消到高人工
中間搽下遮蓋液

如果我噴呢條裙 會噴白色先 然後遮蓋噴藍色
未試過用遮蓋液,下次試吓先
加把嘴,就算有新廠我覺得都唔會全自動,嗰保養費用太高,仲要講緊啲產品唔係全部出都一定會大賣沽清,分分鐘搞全自動蝕到仆喺到
利申鳩噏,乜叉都唔識
有咁既技術,但簡單地講就係
五百蚊一盒膠既廠
係唔會見到廿萬一架車既廠入面既機械手幫你畫眼
呢款有冇摩打?
我見佢一樣以為壽屋出細隻版
如果用大隻改既可能要買mg先啱比例
用sdcs可能岩

無咩難度無咩技巧,單純慢慢遮
可以留意吓Cavico Models啲嘢,佢多數都係出啲畫師設計嘅公仔,我覺得壽屋會出07式戰車都係因為Cavico出先仲要大賣所以佢又出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞