洗衣機買咩牌子好?

256 回覆
3 Like 4 Dislike
完全唔嘈,開左電視細細聲都已經聽唔到
脫水都唔嘈?
洗完

入水嘈,洗個時靜靜地,有聲但接受,同開左最細既抽油煙機差唔多
脫水嘈,可接受
有開電視既話應該岩岩好遮曬洗衫聲,入水脫水遮3/4,但我屋企唔係長開
張3M貼應該無問題

上部用日立直筒個隻,洗個時比呢部靜D,脫水就嘈D

不過有個點係尋日俾個師傅呃9我洗衣機去水裝隔氣
上網check番先知係洗衣機師傅既陋習
你係講LG靜定Miele靜ar
Btw, miele入門7000幾 已經貴過晒LG有埋乾衣的model 真係試伏的感覺
Bosch
Miele
Fortress 誠哥牌
東歐製 又靜又平
捨得就直上miele,都基本上係不變定律,入門款嗰部7千幾都近8千,講真,咁我寧願屌返西門子德國制,買得miele就買返萬鬆啲嗰啲型號啦,用料各樣都好啲
正如買iphone都唔難最basic款咖啦,定律黎,萬鬆啲買部電器日日用,用3 5 7年唔捨得,但買電話一萬蚊2年換又捨得
電話可以50% trade來換 洗衣機trade價可能得10% 點會咁比
金章.搵意大利做的
唔算靜喎但平同耐用就真的
好心你啦
邊隻牌子好我答唔到你
但我可以話你知邊隻牌子最垃圾
就係飛歌

我部機用咗唔夠一年,度門個較位已經爆咗三次…個師傅上到嚟都話未見過有機門咁爆法

但佢每次都係換度新機門俾我就算,唔幫我 check 究竟乜事度門爆得咁頻密,次次都話係人為同埋係我使用不當

換到第三次,我真係當佢好似大帝咁,除咗開門關門外唔敢再掂個機門

拎開晒廚房所有嘢令機門被外物撞到嘅機會等於零

每次洗衫我都要坐響佢面前睇住佢洗,驚佢洗洗下個較位又爆又成度門甩出嚟

但幾個月後,度門個較位都係爆咗

因為過咗保用期,換門要收錢,差唔多係機價嘅一半,所以索性換機唔駛再煩
Miele , SIEMENS , LG
惠而浦係垃圾

送貨同安裝係分開搞,第一次送上黎,師傅安裝後發現部洗衣機係壞既
之後又要等送貨黎換洗衣機,師傅安裝完又發現係壞機,換左起碼5次以上

用左半個月又出好多問題,例如脱唔到水、漏水等等
裝隔氣係等啲菌唔好倒流入屋,形成臭味
行送通常分開搞
但係乜都有得跟
5次
但係新買洗衣機換完又壞 唔知要換到幾時
咁我真係電話未試過貴過5000 sor9
同埋技術討論 點解miele行皮帶都靜過LG直驅先
洗衫嗰時大家個聲其實差唔遠,甚至LG直驅可能會再靜啲,依個係直驅既好處
但脫水先係洗衣機最嘈既部分,高轉速一定係震,依個正常,但普通洗衣機,包括LG係用石屎做軸承,高轉速震得多既情況底下,石屎會裂,裂咗咪會愈洗愈嘈,最直觀分別,一般洗衣機重量係60kg左右,miele啲機下下都100kg,你就知鋼水有分別
邊個牌子?
未必係鋼水,可能係機內舊石屎重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞